LTO Noord: schrap natuurplannen voor Wieringerhoek

LTO Noord heeft aan gemeente Hollands Kroon per brief kenbaar gemaakt grote zorg te hebben over de nieuwe natuurplannen in de Wieringermeer. Zeven natuurorganisaties hebben ideeën geopperd voor de groene inrichting van 800 hectare landbouwgrond in de Wieringerhoek.

LTO+Noord%3A+schrap+natuurplannen+voor+Wieringerhoek
© Haijo Dodde

De nieuwe natuurambities zijn geuit bij de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) van Rijkswaterstaat. In opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gekeken hoe de biodiversiteit in het IJsselmeer kan worden verbeterd.

Volgens voorzitter Wim Mostert van LTO Noord-afdeling Hollands Kroon zorgen de natuurorganisaties met hun alternatief 'Multifunctionele Achteroever Wieringermeer' voor veel onrust onder boeren in het gebied. 'Voor de ondernemers veroorzaakt die onnodige planologische onzekerheid veel stress, merk ik in de reacties vanuit het veld. Het zet de verdere ontwikkeling van bedrijven en de toekomst voor bedrijfsopvolgers onder druk.'


Hardnekkig

De afdelingsvoorzitter is blij dat Rijkswaterstaat al heeft aangegeven dat de PAGW zich puur richt op het buitendijkse. 'De natuurorganisaties blijven maar hardnekkig proefballonnen oplaten over de kansen voor natuur op goede agrarische productiegronden', constateert hij.


In de brief aan de gemeente stelt LTO Noord de natuurplannen als bedreigend te ervaren voor de agrarische sector. Behalve de nieuwe ruimtelijke claims bestaat die zorg ook over de beschikbaarheid van voldoende zoetwater en extra ganzenoverlast.

Vertegenwoordigers van de natuurorganisaties hebben in het gebied de animo voor de plannen gepeild. Mostert: 'Onder boeren is geen enkel draagvlak voor de ideeën. Toch blijven ze ermee schermen. Vandaar dat we richting de gemeente een duidelijk en officieel signaal willen afgeven dat er met ons niet over die plannen te praten valt. Hopelijk kan daar nu definitief een keer een streep door.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer