'Focus op het begin, niet op de spin'

Lang waren de ogen gericht op het proces van het Landbouwakkoord. De verwachtingen waren hooggespannen. Die varieerden van scepsis en wantrouwen tot hoop, zicht op perspectief en zekerheid. Alles werd aan het Landbouwakkoord opgehangen. Er leek een gevoel te ontstaan dat dit het duizenddingendoekje zou zijn waarmee alles zou worden opgelost.

%27Focus+op+het+begin%2C+niet+op+de+spin%27
© Dirk Hol

Belangrijk is de reden waarom we een proces tot een Landbouwakkoord zijn aangegaan. Johan Remkes constateerde vorig jaar dat er een ernstige vertrouwensbreuk was tussen boeren en de overheid en dat dat verder ging dan stikstof. Hij constateerde ook dat door de stapeling van opgaven en beleid die boeren op zich af zien komen, er gebrek aan perspectief is ontstaan bij boeren.

Om die reden beval Remkes een Landbouwakkoord aan. Een akkoord waar boeren perspectief aan zouden kunnen ontlenen door heldere en realistische doelen en die met consistent beleid het vertrouwen in een betrouwbare overheid weer terug moesten brengen.

Voor mij ook altijd de reden geweest om te zeggen dat ik een Landbouwakkoord wil: hoe sneller hoe liever. Want als het zou voldoen aan hoe het bedoeld was, dan kun je daar niet tegen zijn. Wij hebben dat altijd zakelijk en nuchter aangevlogen. Op die basis hebben we ook geconcludeerd dat het onvoldoende was. Dat valt me zwaar en ik baal dat het niet is gelukt.

Het beeld wordt gecreëerd dat wij het Landbouwakkoord nooit gewild hebben en dat de LTO's onderling verdeeld zouden zijn

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Waar ik ook van baal, is dat er wordt gespind. Het beeld wordt gecreëerd dat wij het nooit gewild hebben en dat de LTO's onderling verdeeld zouden zijn. Beide punten zijn pertinent niet waar. De jarenlange oproep van leden om eensgezindheid hebben we ons ter harte genomen. Het positieve van het proces van het Landbouwakkoord is dat door intensieve samenwerking in LTO, om te gaan voor een positief Landbouwakkoord, de onderlinge samenwerking en eensgezindheid alleen maar verder zijn gegroeid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer