'Eigen waarheid helpt compromis niet'

De afgelopen weken kondigden diverse politici hun afscheid aan. Ze zijn niet verkiesbaar bij de komende verkiezingen. Een aantal gaf aan de taak erg zwaar te vinden. Ze moeten constant tegen een stroom van negativiteit en desinformatie opboksen. Ik kan me dit goed voorstellen en ervaar dat zelf ook zo.

%27Eigen+waarheid+helpt+compromis+niet%27
© Dirk Hol

Neem nu de discussie over de wolf. Nadat een schapenhouder uit Wapse was aangevallen door een wolf, ging het voor mij een week nergens anders over. Ik ben op radio en televisie in gesprek gegaan over deze kwestie en daarbij heb ik van alles over me heen gekregen. Dat was meestal niet fraai. Er is een groep die per definitie vindt dat je liegt. Omdat je een boer bent. Omdat je van LTO bent. Ze beschouwen alles wat je zegt als onwaarheid. Zo ervaren de politici dat ook.

Nu leven we in een vrij land en dat betekent dat er verschillende meningen mogen bestaan. We mogen het met elkaar oneens zijn, maar er is een klein deel van de mensen dat blijft hangen in het eigen gelijk. Hun eigen waarheid is het enige dat telt. Ze sluiten zich af voor argumenten van anderen en staan niet open voor een ander geluid. Deze groep dreigt de discussie te overschreeuwen.

We hebben als LTO er veel energie in gestoken om met deze groep in gesprek te gaan, maar we moeten ook vaststellen dat er radicale groepen zijn die je niet gaat overtuigen. Misschien kunnen we die groep voortaan beter links laten liggen, zodat we in gesprek kunnen gaan met mensen die bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Met de groep die respect voor een andere mening kan opbrengen, al delen ze die mening (nog) niet.

We mogen het met elkaar oneens zijn, maar er is een klein deel van de mensen dat blijft hangen in het eigen gelijk

DIRK BRUINS, BESTUURSLID LTO NEDERLAND

Alleen door open het gesprek aan te gaan, kun je zoeken naar een gemeenschappelijke basis. Dat lijkt me beter dan dat je volledig afhaakt bij het gesprek en in je eigen gelijk blijft hangen. Zo'n houding staat een compromis in de weg. Dat is frustrerend voor alle betrokkenen. Wat dat betreft snap ik de politici heel goed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer