'Vertrouwen is de basis voor Landbouwakkoord'

Bijna een jaar geleden concludeerde Johan Remkes, na een eerste gesprek met alle landbouwpartijen, dat er sprake is van een ernstige vertrouwenscrisis tussen boeren, politiek en overheid. Volgens Remkes gaat dat verder dan de discussie over stikstof en is deze diepgeworteld.

%27Vertrouwen+is+de+basis+voor+Landbouwakkoord%27
© Dirk Hol

Ik herken dat beeld over die vertrouwenscrisis. Leden spreken zich hier met regelmaat over uit. En ook vanuit mijn eigen bedrijf ervaar ik dat gevoel van wantrouwen jegens overheid, of op zijn minst een gevoel van ongelijkheid.

Waarom moet ik bijvoorbeeld bij de btw-aangifte binnen een maand betalen, maar als ik geld terugkrijg, wordt diezelfde termijn niet aangehouden? Waarom moet het niet tijdig invullen, of het maken van een klein foutje in de Gecombineerde opgave, direct leiden tot grote consequenties terwijl de overheid zelf met regelmaat beleid vaststelt dat in werking treedt op een datum die ver in het verleden ligt?

En dit zijn nog maar relatief kleine voorbeelden als je dat vergelijkt met de afhandeling van de toeslagenaffaire of de slechte soap rondom de Groninger gaswinningschade. Boeren vertrouwen de overheid niet, maar andersom geldt dat ook. Klaas Dijkhoff, oud-VVD-politicus, benoemde het deze week ook in zijn nieuwe podcast: 'Veel door politiek en overheid ontwikkeld beleid is gestoeld op wantrouwen.'

We worden geconfronteerd met generieke maatregelen die vooral in de controle makkelijk uitvoerbaar zijn

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Voor mij zit daar ook de kern of er een Landbouwakkoord gaat komen. Als sector hebben wij veel ideeën aangedragen over hoe je komt tot realistische doelen en hoe je die zou kunnen halen. Doelsturing dus. Maar waar we mee worden geconfronteerd, zijn generieke maatregelen die vooral in de controle makkelijk uitvoerbaar zijn. Een GVE-norm, bufferstroken of een oogstdatum voor 1 oktober hebben niets met doelsturing te maken, maar alles met controle. Voor een Landbouwakkoord is echt een andere houding noodzakelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer