Alternatief voor onkruidbestrijding met glyfosaat in appels blijft uit

Voor appeltelers is de reguliere inzet van glyfosaat plus MCPA nog altijd het meest effectief en het goedkoopst om onkruid te bestrijden. Dat blijkt uit een onkruidproef die Van Iperen heeft uitgevoerd op het bedrijf van Maatschap Schipper in het Zeeuwse Kapelle.

Alternatief+voor+onkruidbestrijding+met+glyfosaat+in+appels+blijft+uit
© Vidiphoto

In de appelboomgaard van Maatschap Schipper zijn de afgelopen periode verschillende alternatieven voor glyfosaat uitgetest, waaronder bodemherbiciden en contact- en grassenmiddelen. 'Hierbij ging het onder meer om het bodemherbicide AZ 500 en twee experimentele middelen', zegt Pieter Aalbers van Van Iperen tegen de zestig hardfruittelers uit Zuidwest-Nederland die zich half augustus lieten bijpraten over actualiteiten in de sector.

Tijdens een rondgang door de boomgaard lichtte Aalbers toe dat de reguliere inzet van glyfosaat per behandeling een kostprijs van ongeveer 28 euro per hectare kent. 'Bij andere middelen is dat een veelvoud hiervan, terwijl de effectiviteit minder is. Om die reden is het dus belangrijk dat glyfosaat in de huidige vorm en toepassing behouden blijft voor de fruitteelt.'


Mechanische onkruidbestrijding

In de proef op het bedrijf van Maatschap Schipper is ook mechanische onkruidbestrijding meegenomen. Zo is in juli de schoffelmachine Ladurner ingezet en in augustus een draadjesmachine. 'Een draadjesmachine slaat het onkruid kapot met draadjes en wordt al langer ingezet in de biologische fruitteelt. Het blijkt een goede techniek om de boomgaard in de zomermaanden onkruidvrij te houden', weet Aalbers.

Nadeel is dat de inzet fors duurder is dan reguliere toepassing van glyfosaat. 'Voor onkruidbestrijding met een draadjesmachine komen telers per behandeling al gauw uit op een kostprijs van 220 euro per hectare', zegt Aalbers. 'In dat bedrag zitten onder meer de uren van de chauffeur, extra diesel en de afschrijving van de machine verwerkt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer