Eiermarkt draait goed, met tekort aan OKT-eieren

Naar alle soorten eieren is op dit moment voldoende vraag. De vraag naar biologische eieren trekt ook weer aan. Aan Ohne Kükentöten-eieren (OKT) is een duidelijk tekort.

Eiermarkt+draait+goed%2C+met+tekort+aan+OKT%2Deieren
© Marcel Berendsen

Dat blijkt uit een rondgang langs marktkenners. Sinds 1 januari 2022 is het doden van eendagshaantjes in Duitsland bij wet verboden. Inmiddels stellen Duitse supermarkten ook deze eis, wat zorgt voor een tekort.

Volgens Eric Hubers, zelf leghennenhouder, voorzitter van de LTO/NOP-Begeleidingscommissie en vicevoorzitter van de Europese pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca, is het voor eierpakstations lastig om alle eieren op de goede plek te krijgen. 'Het is een ingewikkelde puzzel door deze nieuwe eis, stelt hij.'Ongeveer 50 procent van de Nederlandse eieren is bestemd voor de Duitse markt. Tegelijkertijd is het voor pluimveehouders een flinke kostenpost om aan OKT te voldoen. Het zorgt voor een flinke kostenstijging', stelt Hubers.

Hubers neemt zijn eigen bedrijf als voorbeeld. Daar komen binnenkort weer 62.000 nieuwe leghennen in. Per kip kost OKT 3,50 euro. 'Reken maar uit. Dat moet je vooraf betalen en dat is best een risico dat je als ondernemer moet nemen. Omgerekend zijn de meerkosten 1,5 cent per ei. Best kans dat als er straks wordt opgeschaald, de meerprijs daalt richting 1 cent. Maar het is hoger dan de meerkosten, toen we destijds van kooi-eieren afstapten.'


Inflatie

De afzet van biologische eieren had het eerder dit jaar nog moeilijk door de inflatie. Consumenten schakelden door de prijsstijgingen voor de inkoop van eieren over op een goedkoper alternatief. Het gevolg was dat leghennenhouders bij een nieuwe ronde overschakelden op niet-biologisch gehouden hennen.


Inmiddels neemt de vraag naar biologisch weer toe. De indruk van Hubers is dat er 'misschien wel wat te veel pluimveehouders gestopt zijn met biologisch'.

Sinds half augustus stijgen de eierprijzen weer duidelijk. Na de paasdagen gingen de prijzen naar beneden tot het dal begin augustus werd bereikt. Witte scharreleieren maat 63-64 noteerden volgens de LTO/NOP-notering op 6 augustus op zijn laagst met 10,42 euro per 100 stuks, exclusief btw. Vorige week stond de richtprijs alweer op 11,31 euro. Het niveau van de eierprijzen ligt nog net boven die van vorig jaar.Vorig jaar rond deze tijd stegen de eierprijzen enorm hard, tot recordhoogten. De vraag is of dat er nu weer in zit. Hubers verwacht wel dat de prijzen verder stijgen. Aan de andere kant zijn vooral de voerkosten voor leghennenhouders wat lager dan eerder.

'Als ik de graanmarkten bekijk, blijft dat ook nog wel even zo. We zijn in de eerste helft van dit jaar met enorm goede prijzen gestart. Daardoor verwacht ik dat 2023, net als 2022, financieel weer een goed jaar zal zijn voor de legsector.'


In balans

Hubers noemt de huidige eiermarkt 'goed in balans'. Door de goede vraag en het aanbod dat aan de krappe kant is, hoor je de sector nu weinig klagen over de importen van Oekraïense kooieieren naar de Europese Unie. In de eerste vier maanden van 2023 werd volgens cijfers van de Europese Commissie voor 16.004 ton aan eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Ter vergelijking; in dezelfde periode in 2022 was dat nog 1.599 ton. Vanwege de oorlog is het invoertarief voor Oekraïne afgeschaft. Ruim 57 procent van de importeieren komt uit Oekraïne.

Naar het Verenigd Koninkrijk werden meer eieren geëxporteerd de laatste tijd, 25,9 procent meer in de eerste vier maanden van 2023 ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Pluimveehouders in het Verenigd Koninkrijk kozen ervoor om stallen niet te vullen in verband met onenigheid met de Engelse retail over voorwaarden. Inmiddels lijkt dit weer bij te trekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer