Productie illegale middelen stijgt in Europa

In Europa is bij een grote gecoördineerde operatie van Europol in totaal 1.150 ton aan illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Daarbij zijn ook tien arrestaties verricht.

Productie+illegale+middelen+stijgt+in+Europa
© Waterschap Zuiderzeeland

Onder de naam Silver Axe coördineert Europol jaarlijks controles van de import van en handel in illegale gewasbeschermingsmiddelen in Europa. Dit betreft met name namaakmiddelen, schrijft belangenorganisatie CropLife NL in een persbericht. Dit jaar werd met de actie 1.150 ton aan illegale middelen in beslag genomen. Vorig jaar was dat ook al 1.200 ton.

De organisaties die betrokken zijn bij de controle zien een toenemende inbeslagname van productieapparatuur en grondstoffen die naar Europa worden verscheept. Dit wijst volgens CropLife NL op meer namaakactiviteiten binnen Europa. De jaarlijkse controle-operatie startte eind januari en werd eind april afgerond.

Controle in 31 Europese landen

Het was de zevende keer dat de actie plaatsvond in vijfentwintig EU-lidstaten en zes derde landen. Naast het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding, DG Sante van de Europese Commissie, CropLife Europe en CropLife International, waren instanties uit de betreffende Europese landen bij de actie betrokken. Voor Nederland zijn dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Nederlandse douane en CropLife NL.

Europol rapporteert een toenemende handel van namaakgewasbeschermingsmiddelen in het zuiden van Europa en het Zwarte Zeegebied. Daarnaast blijft China het belangrijkste herkomstland van de illegale middelen. Ook worden steeds meer kleinere zendingen, met een gewicht tot 10 kilo, onderschept. Waarschijnlijk komt dit doordat de autoriteiten meer toezicht houden op onlinewinkels.

In een reactie stelt directeur-generaal Olivier de Matos van CropLife Europe dat illegale gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor de verduurzaming van de land- en tuinbouw. 'Silver Axe is een belangrijk initiatief en het is goed om aandacht te blijven vragen voor deze vorm van criminaliteit die de duurzame productie van voedsel in gevaar brengt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer