Arla Foods trekt 2,2 miljard euro uit voor duurzamere melk

Zuivelcoöperatie Arla Foods betaalt vanaf maandag een duurzaamheidsvergoeding aan leden-melkveehouders die bepaalde duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren op hun bedrijf. Op basis van de huidige gegevens verwacht het bedrijf voor de 8.500 melkveehouders in zeven landen tot eind 2030 hiervoor 2,2 miljard euro nodig te hebben. Wanneer ondernemers hun best doen, wordt dit bedrag misschien nog groter.

Arla+Foods+trekt+2%2C2+miljard+euro+uit+voor+duurzamere+melk
© Arla Foods

Omdat de zuivelverwerker verwacht dat veel veehouders de lat nog hoger leggen, is vooralsnog 500 miljoen euro per jaar gereserveerd. Dit geld is bestemd voor ondernemers die klimaat- en milieu bevorderende initiatieven. Daarbij wordt gewerkt met negentien onderdelen waarop een ondernemer punten kan scoren, zoals voer- en eiwitefficiëntie, mestverwerking, duurzaam voer, hernieuwbare elektriciteit en landgebruik.

Zo kunnen melkveehouders tot tachtig punten verdienen. De maatregelen die het meest positieve effect hebben op duurzaamheid, leveren de meeste punten op en de hoogste financiële vergoeding. De verwachting is dat de komende jaren nog meer punten worden toegevoegd naarmate nieuwe op wetenschap gebaseerde kennis en technologieën beschikbaar komen. Per punt beuren ondernemers 0,03 cent per kilo melk. Dat blijft ook in de toekomst staan, meldt een woordvoerder van Arla.

Tijdens de introductie van het duurzaamheidsvergoedingsmodel was de voorspelling van Arla Foods dat leden-melkveehouders in het nieuwe puntensysteem gemiddeld 39 punten zouden halen van de mogelijke 80. Dit zou betekenen dat de ondernemers 1,17 cent per kilo melk extra zouden beuren.


Hogere score

Uit de eerste inventarisatie blijkt dat de gemiddelde Arla-melkveehouder 48 punten heeft behaald. De 48 punten betekenen dat Arla Foods in zeven landen gemiddeld 1,44 eurocent per kilo melk uitkeert aan zijn leden via de duurzaamheidsvergoeding. Daarbovenop komt 1 eurocent per kilo melk voor het aanleveren van de Klimaatcheck-gegevens die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de duurzaamheidsvergoeding.

Voor een gemiddelde Arla-boerderij met een jaarlijkse melkproductie van 1,6 miljoen kilo komt 2,44 eurocent in totaal overeen met bijna 40.000 euro per jaar. De maandelijkse duurzaamheidsvergoeding wordt elk kwartaal bijgewerkt. Het totale jaarlijkse bedrag is onder meer afhankelijk van of de leden-melkveehouders de duurzaamheidsinitiatieven op elk bedrijf behouden. De duurzaamheidsvergoeding wordt per augustus van dit jaar iedere maand via de melkprijs uitbetaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer