Anders Mortensen keurt Herefords in Mariënheem

De Deen Anders Mortensen is de keurmeester tijdens de Nationale Hereford Keuring op zaterdag 9 september bij Manege Bartels in het Overijsselse Mariënheem. Hij zal die dag de ongeveer vijftig aanwezige runderen plaatsen.

Anders+Mortensen+keurt+Herefords+in+Mari%C3%ABnheem
© Dutch Hereford Society

Mortensen is geen onbekende in Hereford-wereld. Hij is van Woodland Hereford in de Deense plaats Vig. Eerder deze zomer was hij met dieren actief op de nationale Deense keuring in Herning. De door dit bedrijf gefokte ki-stier Woodland Game Day werd hier uitgeroepen tot stier van het jaar. De drie nakomelingen van deze voormalig eigen stier, die hiervoor in de ring kwamen, waren afkomstig van het eigen bedrijf.

Het is de eerste keer dat Mortensen op de vleesveekeuring in Mariënheem jureert, weet Niek Hogeboom van de Dutch Hereford Society. 'We laten ieder jaar een kenner uit een ander land komen, omdat er vanuit ieder land soms een fractie anders naar de dieren wordt gekeken. Zo ziet een Engels jurylid de koeien bijvoorbeeld liever iets kleiner en compacter.'

Zelf is Hogeboom liefhebber van de Deense fokrichting, erkent hij. 'Maar er zijn ook volgers van de Ierse en Engelse lijn, hoewel het hierbij om details gaat. Door de afwisseling houden we het voor iedereen leuk. De keuring is voor het stamboek ook belangrijk. Het is een mooi contactmoment met de leden en voor leden onder elkaar.'


Natuurgebieden

Volgens Hogeboom gaat het goed met het Herefords-stamboek, dat met 130 leden nu ongeveer tweeduizend dieren telt. Hij roemt de rustige aard van het dier, de soberheid, het afkalfgemak, de hanteerbaarheid en het feit dat veel van dieren door middel van fokkerij hoornloos zijn. 'Dat maakt het ras uitermate geschikt voor natuurgebieden', stelt hij.

'We hebben dan ook diverse eigenaren van dit ras. Sommigen hebben honderd dieren, die op 200 hectare natuurgebied grazen, anderen hebben tien dieren voor natuurbeheer of slechts enkele dieren. Vaak zijn de ondernemers met een wat kleinere veestapel het meest fanatiek als het gaat om fokkerij', glimlacht Hogeboom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer