Hereford een ras met toekomst

De Dutch Hereford Society hield afgelopen zaterdag een nationale keuring. De Zweedse keurmeester Miranda Lysell stond voor een moeilijke opgave, want het niveau van de gepresenteerde runderen was hoog.

Met dank aan Hereforder bekijkt fokker en mede-oprichter van het stamboek Frans Simons vanuit een rolstoel de keuringen in de ring. 'Het zijn zachtaardige dieren met een lief karakter. Als ik mijn kudde moet verplaatsen naar een andere wei gaat dat heel eenvoudig zonder gedoe. Maar goed, dit dier schrok en stapte op mijn enkel. Kan gebeuren. Want je werkt nu eenmaal met levend vee.'

Voor de keuring in Dalfsen hadden vijftien bedrijven in totaal zo'n vijftig dieren aangevoerd. En Simons was blij met het niveau van de keuring. 'We hebben van te voren geen selecties gemaakt, omdat we het ook belangrijk vinden dat leden meedoen. En zo ook in contact komen met andere fokkers. Maar ik zie wel aan de keurmeester dat ze lastige keuzes moet maken, omdat er veel topdieren tussen zitten.'

Duurzaam ras

De Hereford is nu nog een klein ras in Nederland. Maar met het oog op natuurinclusieve landbouw zou daar volgens Simons verandering in kunnen komen. 'Het is een perfecte koe voor natuurgebieden en dit ras kan ook in de winter goed buiten staan. Je hebt er dus weinig werk mee. En het gemarmerde vlees heeft veel smaak en wordt de laatste tijd steeds vaker door topkoks gepromoot. Ik zie het zelf echt als een ras met toekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer