Melkveehouder zet kever in tegen jakobskruiskruid

De larven van een klein kevertje, de jakobskruidaardvlo, helpen biologisch melkveehouder Sjaak Sprangers uit het Brabantse Kaatsheuvel van jakobskruiskruid af. Jakobskruiskruid is giftig voor zijn koeien. Daarom zette hij zes jaar geleden deze kevers uit.

Zowel de larven als de volwassen kevers kunnen de planten flink aantasten. 'Dit was een hopeloos perceel', zegt Sprangers. 'Nu zien we na zes jaar dat het aantal jakobskruiskruidplanten sterk gereduceerd is. Ik denk dat er nog maar 10 procent staat van wat er ooit stond.'

De larven van de kever eten zich door de stengel van de plant heen. Vorige week liet de ondernemer de resultaten zien aan collega-melkveehouders. Een van hen is Wim van den Bosch uit het Brabantse Uden. Bij hem groeit het jakobskruiskruid op pachtgrond van Staatsbosbeheer. 'Gedeeltes zijn helemaal geel', weet Van den Bosch. 'Wij weiden daar nu met droogstaande koeien en jongvee. Als het aanbod gras maar hoog genoeg is, dan laten ze het jakobskruiskruid wel staan, want dat lusten ze niet.'


Louis Bolk Instituut

Sprangers doet de proef met de jakobskruidaardvlo in samenwerking met het Louis Bolk Instituut. Koeien lusten eigenlijk geen jakobskruiskruid, maar als het in de kuil of de baal zit, proeven de koeien het verschil niet meer. Van den Bosch: 'Het zaad waait ook op de andere percelen waar we wel maaien en hooien. Daarom lopen we elke keer voor het maaien met een schepje door het perceel om de planten eruit te steken.' Sprangers: 'Als je de kever zijn gang wilt laten gaan, dan moet je het perceel laten rusten en niet maaien, anders krijgen de larven niet de kans om te poppen. Weiden met jongvee is dan een prima optie.'

Van den Bosch neemt een paar planten mee en hoopt zo het kevertje ook in zijn perceel uit te zetten. 'Het duurt wel lang. Ze spreken hier over zes jaar, maar we gaan het proberen. We nemen een paar pollen mee van hier en dan kijken we of het beestje al een beetje aan de gang kunnen helpen.' Sprangers: 'Ik heb niet de illusie dat het kevertje alle planten vernielt, maar het gaat om de balans in het perceel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer