LTO Noord wil beter bermbeheer West-Nederland

LTO Noord heeft bij provincies in West-Nederland aangedrongen op het belang van scherper bermbeheer. Vooral de weelderige groei van het giftige jakobskruiskruid baart de belangenorganisatie zorgen.

LTO+Noord+wil+beter+bermbeheer+West%2DNederland
© Jan van Liere

Eerst leek LTO Noord gehoor te krijgen bij provincie Noord-Holland om bermen beter te maaien. 'Vlak daarna toonde de provincie zich terughoudender omwille van de biodiversiteit. Dat is kwalijk omdat jakobskruiskruid giftig is, wat tot zieke of zelfs dode koeien, schapen en paarden kan leiden', stelt beleidsmedewerker Ard Mooij van de landbouworganisatie.

Noord-Holland beroept zich op haar beleid om de biodiversiteit in de provincie te stimuleren. Mede om die reden krijgen externe bedrijven die zorg dragen voor het bermbeheer, instructies om slechts delen van de bermen te maaien.


Mooij benadrukt dat LTO Noord zich ook sterk maakt voor de biodiversiteit. 'Die is zelfs van levensbelang voor ons, maar dat betekent niet dat er nu bij overlast niet meer hoeft te worden ingegrepen.'


Brandhaarden

Anneke Out, melkveehouder in de Purmer en bestuurlijk actief voor zuivelcoöperatie Cono, trok aan de bel over de brandhaarden die ze aantrof langs de provinciale weg langs haar bedrijf. 'De onkruiddruk is veel groter dan andere jaren. Ik zie dat ook langs wegen op andere plekken in de provincie.'

Sinds de verdubbeling van de N244 tussen Purmerend en Edam wordt er minder zorg besteed aan het bermbeheer, merkt Out op. 'Die weg loopt pal langs onze percelen, maar ook door een agrarisch gebied als de Beemster. De reactie van de provincie dat het kruid bij intensief beheerd land geen kans heeft om te overleven, irriteert me mateloos. Allereerst kennen we hier geen intensief beheer en daarnaast treffen we die onkruiden wel aan tussen het gras.'


Distelverordeningen

Ook zijn er veel schadelijke distels en berenklauwen in de berm. Mooij: 'Veel overheden hebben vanuit distelverordeningen de plicht om die te verwijderen.' Ook in Zuid-Holland en Utrecht hebben bestuurders en beleidsmedewerkers alarm geslagen. Ronald Kramer van LTO Noord merkt dat het wegvallen van de distelverordening in Utrecht dit jaar al voor extra onkruiddruk zorgt. 'We hebben daar de provincie op aangesproken.'

Peter van den Brink van LTO Noord-afdeling Zuid-West Utrecht krijgt veel klachten van leden. 'Ook langs dijken van de waterschappen neemt de onkruiddruk toe. Dat is te wijten aan minder vaak maaien. De provincie reageerde dat we dan maar meer moet spuiten. Dat is het paard achter de wagen spannen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer