Deel PAS-melders valt af bij legalisatieprocedure

Update - Zeker 259 boeren die door het afschieten van het Programma Aanpak Stikstof (PAS)-systeem in 2019 zonder vergunning zitten, vallen buiten de legalisatieprocedure voor PAS-melders. Het ministerie van Landbouw bevestigt dit aan Nieuwe Oogst na berichtgeving door NRC.

Deel+PAS%2Dmelders+valt+af+bij+legalisatieprocedure
© Dirk Hol

De controle van de dossiers van de 2.488 PAS-melders wordt uitgevoerd door de provincies. Er zijn al 1.992 meldingen in behandeling genomen in de verificatieprocedure. Uit een opgave van het ministerie blijkt dat daarvan tot nu toe 259 gevallen niet aan de criteria voor PAS-melders voldoen.

Deze bedrijven hadden in de oorspronkelijke melding een depositie van meer dan 1 mol waardoor ze destijds al niet onder de PAS-vrijstelling vielen. Ook kan het zijn dat ten tijde van het indienen van de PAS-melding de grenswaarde van het Natura 2000-gebied was verlaagd naar 0,05 mol. In dat geval is het aanvragen van een natuurvergunning nodig.


Van 230 meldingen die het verificatieproces hebben doorlopen, is nu bekend dat ze aan de criteria van het legalisatieprogramma voldoen. Deze bedrijven hebben wel extra stikstofruimte nodig. Het ministerie maakte eerder vervroegd 250 miljoen euro vrij voor een versnelling van de legalisatie van de PAS-melders. Extra stikstofruimte daarvoor moet komen uit de opkoopregelingen. Bij de herverdeling van stikstofruimte krijgen de PAS-melders prioriteit.


Dubbele aanvragen

107 meldingen zijn helemaal afgerond. Daarvan hebben14 melders een vergunning verleend gekregen, 51 meldingen hebben geen legalisatie nodig omdat er sprake is van dubbele aanvragen of omdat er door de maximale rekenafstand van 25 kilometer geen berekende stikstofdepositie op natuur is. 40 meldingen hebben een bestuurlijk rechtsoordeel gekregen en 2 meldingen een positieve weigering, omdat er geen stikstofruimte nodig is voor legalisatie; zij passen binnen hun bestaande toestemming.

Als een melding niet aan de verificatiecriteria voldoet, komt de ondernemer niet in aanmerking voor legalisatie door middel van het legalisatieprogramma. Dat betekent volgens het ministerie niet dat die activiteit niet legaal kan worden. Daarbij is het wel nodig dat de betreffende agrariër zelf extra stikstofruimte verwerft en een vergunning aanvraagt. Het CDA heeft vrijdag hierover Kamervragen ingediend. De partij wil van demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof onder meer weten hoe kan worden voorkomen dat deze groep boeren wordt beboet.


Harde grens

LTO maakt zich zorgen over het feit dat het ministerie een harde grens wil trekken, waarbij alle bedrijfsuitbreidingen die voor 2015 zijn gerealiseerd, niet in aanmerking zouden komen voor legalisering onder de PAS-meldersregeling.

Volgens de boerenorganisatie zijn er legio voorbeelden van boeren die in die jaren een vergunning wilden bemachtigen, maar daarbij 'van het kastje naar de muur' werden gestuurd. En er zijn boeren die hun bedrijf voor 2015 hebben uitgebreid en destijds van de provincie het advies kregen om de uitbreiding vergunningtechnisch via een PAS-melding af te handelen.

'Het zou bestuursrechtelijk bezien onacceptabel zijn als deze boeren nu alsnog buiten de boot vallen. Hoe groot deze groep is, is op dit moment niet bekend. Dit moet nader worden onderzocht', stelt LTO. 'Er is geen enkele aanleiding om ervan uit te gaan dat deze categorie boeren niet te goeder trouw heeft gehandeld. We gaan ervan uit dat het ministerie voor deze categorie coulance betracht.'

LNV laat in een reactie weten dat bij het vaststellen van het legalisatieprogramma bekend was deze voor gevallen van na 2015 zou gaan gelden. LNV kijkt met provincies naar de mogelijkheden om buiten het legalisatieprogramma tot oplossingen te komen voor PAS-melders en de knelgevallen daarin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer