Kamer neemt de tijd voor debat over vastlopen Landbouwakkoord

De Tweede Kamer praat donderdag vanaf 10 uur over het beëindigen van de onderhandelingen over het Landbouwakkoord. Daarbij kan elk onderdeel van het akkoord worden aangeroerd, van de plannen voor PAS-melders tot het commentaar van Wageningen University & Research op het conceptakkoord.

Zeventien sprekers van evenzoveel partijen willen het woord voeren. Ze willen het naadje van de kous weten van landbouwminister Piet Adema. Daar hebben ze de Tweede Kamer tot 23 uur voor gereserveerd, al betekent dat niet per definitie dat de debatten ook zo lang duren.

De meeste partijen laten zich door hun gebruikelijke landbouwwoordvoerder vertegenwoordigen. PvdA en GroenLinks vinden het debat 'chefsache', dus in plaats van de Kamerleden Joris Thijssen (PvdA) en Laura Bromet (GroenLinks) voeren respectievelijk Attje Kuiken en Jesse Klaver het woord. CDA-Kamerlid Eline Vedder vervangt Derk Boswijk die wegens familieomstandigheden niet aanwezig is. Duidelijk is dat zij vol vragen zitten over de ontstane situatie.


Inmiddels zijn veel beleidsstukken over het Landbouwakkoord openbaar gemaakt. Een aantal ontbreekt nog. Voorzitter Chris Kalden van het landbouwoverleg moet zijn eindverslag nog publiceren. De verwachting is dat daar ook in staat welke beleidsplannen al op draagvlak kunnen rekenen. Verder zal hij aanbevelingen doen die het kabinet kan gebruiken bij het opstellen van beleid.


PAS-melders

De stukken die al wel gereed zijn, bevatten onder meer reacties van Wageningen University & Research, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Louis Bolk Instituut op het concept-Landbouwakkoord. In hun beoordeling van het conceptakkoord noemen Wageningen University & Research en het Planbureau voor de Leefomgeving de plannen niet concreet genoeg.



Landsadvocaat Pels Rijcken reageerde op de voorstellen voor de legalisatie van PAS-melders. Een van de ideeën was dat ieder bedrijf dat stikstof uitstoot, generiek een verplicht emissiereductiepercentage voor 2035 krijgt, dat in de wet wordt vastgelegd. De emissiereductie wordt dan ingezet voor het legaliseren van PAS-meldingen en het creëren van een kleine drempelwaarde. Rijcken stelt dat hierbij vooruit wordt gelopen op toekomstige maatregelen voor reductie en dat is juridisch slecht verdedigbaar. De hele stikstofkwestie is juist ontstaan door vooruit te lopen op toekomstige verberteringen, vindt de landsadvocaat.

Via Twitter doet Nieuwe Oogst live verslag van het debat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer