Regeling open voor provinciale voorstellen versneld legaliseren PAS-melders

Provincies kunnen tot en met 31 augustus voorstellen indienen voor het versneld legaliseren van PAS-melders. Het kabinet stelde hier in september 250 miljoen euro beschikbaar voor.

Regeling+open+voor+provinciale+voorstellen+versneld+legaliseren+PAS%2Dmelders
© Burt Sytsma

Met de regeling provinciale maatregelen PAS-melders kunnen aanvullende maatregelen worden genomen om de melders te legaliseren. Voorwaarde is wel dat met zekerheid kan worden aangetoond dat de beschermde natuur geen schade oploopt.

Elke provincie kan maximaal één aanvraag doen. Provincies hoeven met hun voorstellen niet alle melders te helpen. De regeling wordt ingezet naast het landelijke legalisatieprogramma van PAS-meldingen dat vorig voorjaar werd vastgesteld.


Het maximale bedrag verschilt per provincie. Voor Noord-Brabant komt met bijna 45 miljoen euro het meeste geld beschikbaar, Overijssel kan rekenen op een maximaal bedrag van 30 miljoen euro, Gelderland en Friesland op ieder 22 miljoen euro. Voor Drenthe en Zeeland wordt met ruim 13 miljoen euro per provincie het minst uitgetrokken.

Provincies moeten uiterlijk 28 februari 2025 de PAS-melders met de aanvullende maatregelen legaliseren. Voor het aankopen van grond van bijvoorbeeld stoppende boeren hebben zij langer de tijd: dat moet voor 15 juli 2028 gebeuren.

Dinsdag maakte het kabinet bekend stikstofruimte die vrijkomt als eerste toe te kennen aan PAS-melders, zodat zij worden gelegaliseerd. In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in strijd was met de Europese Habitatrichtlijn. Ondernemers met een PAS-melding hadden hierdoor alsnog een vergunning nodig. Na de Raad van State-uitspraak heeft het kabinet toegezegd en in de wet vastgelegd dat deze ondernemingen worden gelegaliseerd. Zij hadden zich immers te goeder trouw aan de toen geldende regels gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer