Ministerie waarschuwt voor fraude met landbouwsubsidies

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarschuwt boeren en andere grootgrondbezitters voor fraude met Europese landbouwsubsidies. Sommige boeren vragen deze subsidies aan voor grond die niet van hen is, zo blijkt uit onderzoek.

Ministerie+waarschuwt+voor+fraude+met+landbouwsubsidies
© Huisman Media

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie bevestigd na berichtgeving van Follow the Money. Hij raadt grondbezitters daarom aan om subsidie aan te vragen voor hun grond voordat fraudeurs dat doen of alleen melding te doen van hun perceel in het geval dat ze geen recht hebben op het Europese geld.

Als alle grondbezitters hun percelen registreren valt het op als er twee keer melding is gedaan van hetzelfde stuk grond, wat mogelijk wijst op fraude. Dat kunnen zij doen op de website van subsidieverstrekker RVO, die de oproep van het ministerie onderschrijft.


Staatsbosbeheer

Journalisten van FTM melden dat het op de website van de RVO makkelijk te zien is voor welke grond nog geen subsidie is aangevraagd of op een andere manier melding van is gedaan. Sommige boeren maken hier misbruik van. In 2017 meldde Staatsbosbeheer dat boeren duizenden hectaren grond van de organisatie onterecht op hun naam hebben gezet. Nu blijkt dat dit nog steeds voorkomt.

'Als boeren onterecht percelen claimen voor landbouwsubsidie is dat fraude en dus strafbaar', zegt de woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Het is evenwel ondoenlijk voor de RVO om alle subsidieaanvragen op fraude te controleren en hierop te handhaven. Het gaat namelijk over miljoenen percelen waar soms ook mondelinge afspraken over zijn gemaakt.

Het ministerie en de RVO zullen grondbezitters de komende maanden actief hierover benaderen. De organisaties willen ook in gesprek met de sector over dit probleem. Want hier ligt ook een belangrijke verantwoordelijkheid volgens de organisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer