Invallen bij mestverwerkende bedrijven Drenthe, Groningen en Overijssel

Twee woningen en vier mestverwerkende bedrijven in de provincies Drenthe, Overijssel en Groningen heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA-IOD) dinsdag doorzocht. Dat gebeurde in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met co-vergisters. De mestverwerkende bedrijven worden ervan verdacht facturen te vervalsen en hun mestboekhouding onjuist bij te houden.

Invallen+bij+mestverwerkende+bedrijven+Drenthe%2C+Groningen+en+Overijssel
© Twan Wiermans

Rechercheurs van de NVWA-IOD hebben op alle doorzochte locaties administratie in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In co-vergisters wordt biogas opgewekt door een mengsel van dierlijke mest en andere organische producten te vergisten. Het restproduct – digestaat – kan in een aantal gevallen worden gebruikt als meststof.

Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk een onjuiste administratie van aangevoerde en verwerkte mest en andere producten is bijgehouden. Daardoor is er geen zicht op welke stoffen en in welke hoeveelheden er door de bedrijven zijn vergist. Ook is niet duidelijk waaruit het verkregen digestaat bestaat. Dat brengt een mogelijk risico voor de volksgezondheid en het milieu met zich mee.


Concurrentievervalsing

Vanwege het mestoverschot in Nederland gelden er strenge regels voor de handel in, het vervoer, de verwerking en de toepassing van mest. Aan de legale afvoer en verwerking van mest zijn kosten verbonden. Met het niet naleven van de regels valt al snel veel geld te besparen of te verdienen. Dat leidt tot concurrentievervalsing. Het benadeelt de veehouders die hun mest wel op de juiste manier toepassen of laten verwerken.

Mestfraude ondermijnt het beleid van de overheid. Het is een van de redenen dat Nederland geen derogatie meer krijgt. Een teveel aan mest op het land is schadelijk voor de leefomgeving en de volksgezondheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer