'Landbouw is hét verkiezingsthema'

Het voelt als een echo uit het verleden: onze poging om met het kabinet tot een Landbouwakkoord te komen. Een jaar nadat Johan Remkes zijn advies daarover publiceerde, is er geen enkel resultaat bereikt. Hier geldt het adagium: 'In de politiek duurt een jaar kort en een dag lang.'

%27Landbouw+is+h%C3%A9t+verkiezingsthema%27
© Dirk Hol

Het kabinet is gevallen en met verkiezingen op komst kan de rest van dit politieke kalenderjaar als verloren worden beschouwd. Terwijl de noodzaak voor prioritering onverminderd groot is. Weer een jaar stilstand maakt de opgaven alleen maar groter.

Lezenswaardig is de reflectie die voorzitter Chris Kalden van het Landbouwakkoord onlangs publiceerde. Terecht stelt hij dat de transitie in het platteland economische, ecologische, sociale en culturele randvoorwaarden kent. Boeren en tuinders moeten worden gesteund om te investeren in innovatie – of dat nu is in techniek, grondgebruik, managementmaatregelen of de omslag naar een andere bedrijfsvoering – zodat er nieuw perspectief ontstaat. Zo kan Nederland de identiteit van landbouwland behouden, waar het wereldwijd al eeuwenlang om wordt bewonderd.

Wat we in de praktijk zullen zien, is dat rondom deze thema's in de komende maanden eerder meer dan minder polarisatie ontstaat. Verkiezingsretoriek is een aantrekkelijke arena voor politici om stoere statements en ongenuanceerde oplossingen te debiteren.

Nederland als landbouwland, LTO heeft het belang daarvan stevig vast

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Met zijn aanpak van de Europese natuurherstelwet heeft Frans Timmermans al een buitengewoon ongemakkelijk trackrecord op zijn naam staan; oproepen van agrarische organisaties uit tal van Europese lidstaten om ook oog te hebben voor onze voedselvoorziening bleken aan dovemansoren gericht.

Nederland landbouwland – dát is het cruciale thema waar het in de komende Tweede Kamerverkiezingen om draait. Ik kan u een garantie geven: LTO heeft het belang daarvan stevig vast. En we laten niet meer los.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer