'Nog steeds geen Landbouwakkoord...'

Voor Hemelvaartsdag had er wat landbouwminister Piet Adema betreft een Landbouwakkoord 2030-2040 moeten liggen. Het leidde vorige week tot een 24-uurs vergadermarathon, waarna de conclusie voor LTO, de andere partijen en minister Adema was dat het akkoord op cruciale onderdelen nog steeds onvoldoende is.

%27Nog+steeds+geen+Landbouwakkoord%2E%2E%2E%27
© Dirk Hol

Het akkoord is met name onvoldoende ten aanzien van geld voor landschapsdiensten (ANLb), bescherming voor boeren, mest en grondgebondenheid (GVE-norm). En uiteraard ook ten aanzien van ons harde punt: een oplossing voor de PAS-melders en interimmers.

Het zal nog zeker twee à drie weken duren voor er een nieuw voorstel op tafel ligt. In de achterban en op sociale media merk ik dat veel partijen Landbouwakkoord-moe beginnen te worden. Moeten we er geen punt achter zetten?

Maar het belang is groot. De onderhandelingen over een Landbouwakkoord bieden de agrarische sector de kans om zelf medeontwerper te zijn van hoe onze sector eruitziet in 2030-2040. De kans om te borgen dat boeren en tuinders ook – of misschien wel juist – in de toekomst perspectief en duidelijkheid hebben op een consequent verdienmodel; een eerlijke prijs voor duurzame producten zonder dat we onszelf daarmee 'uit het schap' concurreren.

LTO gaat in de onderhandelingen 'tot het gaatje' voor een zo goed mogelijk resultaat, niemand betaalt ons om weg te lopen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Verder bieden de onderhandelingen de kans om medeontwerper te zijn van een eerlijke vergoeding voor aanvullende landschapsdiensten. En om te borgen dat er ook in de toekomst ruimte blijft voor ondernemerschap op het erf, zodat boeren en tuinders zelf aan het stuur staan en vanuit vakmanschap bepalen hoe ze de doelen willen realiseren.

Vanaf de start van dit proces heeft LTO aangegeven dat wij 'tot het gaatje' zouden onderhandelen voor een zo goed mogelijk resultaat. Leden verwachten dat van ons, daarvan ben ik overtuigd. Niemand betaalt ons om weg te lopen. Aan de finish bepalen wij of het bereikte resultaat goed genoeg is. Dan kan ons van alles worden verweten, maar niet dat we het niet maximaal hebben geprobeerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer