'Brusselse democratie op zijn lelijkst'

De milieucommissie van het Europese parlement stemde vorige week over de natuurherstelwet. Een nieuwe Brusselse wet met grote consequenties voor boeren en tuinders. Door een dreigend 'verslechteringsverbod' voor natuur op boerenland zal het buitengebied nog verder juridificeren en op slot raken.

%27Brusselse+democratie+op+zijn+lelijkst%27
© Dirk Hol

De bereidheid van agrariërs om vrijwillige stappen te zetten om natuurwaarden te verhogen, neemt hierdoor eerder af dan toe: hoe meer zij rekening houden met natuur en landschap, hoe meer wettelijke verplichtingen zij zichzelf daarmee op de hals halen. Nog los van andere aspecten van de wet zoals verplichte braaklegging en vernatting in het veenweidegebied.

Nadat de natuurherstelwet eerder is weggestemd door de Europese landbouw- en visserijcommissie, zette het kabinet van Eurocommissaris Frans Timmermans alles op alles om de uitslag in de milieucommissie te beïnvloeden. In verschillende media doken berichten op over hoe Europarlementariërs onder druk zijn gezet om hun stemgedrag te beïnvloeden.

Als gevolg daarvan staakten de stemmen in de milieucommissie – 44 voor versus 44 tegen –, waardoor de wet niet is weggestemd. Een latere stemming om de wet aan te nemen zou eveneens zijn weggestemd, ware het niet dat de stemmingen tussentijds zijn afgebroken. Deze worden pas over twee weken weer hervat.

In verschillende media doken berichten op over hoe Europarlementariërs onder druk zijn gezet om hun stemgedrag te beïnvloeden

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof opgeroepen om in de Europese milieuraad waar ministers van alle lidstaten hun stem uitbrengen tegen de natuurherstelwet te stemmen. Tijdens de stemming dinsdag heeft de minister tegen de wet gestemd. Begrijpelijk en terecht. Dit kabinet zal als geen ander beseffen dat de enorme, voortgaande stapeling van alle natuur-, milieu- en klimaatdoelen het feitelijk onmogelijk maakt om nog tot perspectief met draagvlak te komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer