Waterschappen heffen maatregelen tegen droogte op

Meerdere waterschappen stoppen met maatregelen tegen de droogte na de vele regenval. Waterschap Limburg trekt vanaf vrijdag 12 uur het beregeningsverbod voor beken en sloten in Zuid-Limburg in. Sproeiverboden in Noord-Brabant en Gelderland blijven nog wel van kracht.

Waterschappen+heffen+maatregelen+tegen+droogte+op
© Twan Wiermans

De herstellende beekafvoeren en het teruglopend neerslagtekort vormen voldoende aanleiding om dit besluit te nemen, verklaart dagelijks bestuurder Chrit Wolfhagen van Waterschap Limburg. 'De maand juli was een natte maand. Normaal valt er gemiddeld 70 millimeter regen. Nu zien we dat er op veel plekken meer dan 100 millimeter neerslag is gevallen in Midden- en Noord-Limburg. Lokaal zelfs rond de 150 millimeter. De regen is geleidelijk en over een langere periode gevallen. Dat is positief voor de beekafvoeren en de grondwaterstanden, alsook voor de natuur en de landbouwgewassen', stelt hij.

De grondwaterstanden zijn nog altijd iets lager dan het gemiddelde op dit moment in het jaar over de afgelopen dertig jaar. 'Wel zien we dat door de regen en het feit dat er veel minder grondwater nodig is voor beregening, de grondwaterstanden langzaam aan het herstellen zijn. Al met al geeft ons dat voldoende aanleiding om het onttrekkingsverbod nu in te trekken', licht Wolfhagen toe.


Voldoende zoetwater

Ook in West-Nederland zijn droogtemaatregelen opgeheven. De regen van de afgelopen periode en het stijgende peil van de Rijn zorgen ervoor dat West-Nederland geen extra zoetwater meer nodig heeft. Daarom zijn drie waterschappen donderdag met de aanvoer van extra zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek gestopt. Ook andere droogtemaatregelen zoals extra pompen zijn niet meer nodig. Dat melden Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Rijnland.

Bij droogte heeft West-Nederland snel last van verzilting. Grote rivieren voeren dan weinig water naar zee af om de instroom van zoutwater tegen te houden. De Klimaatbestendige Wateraanvoer wordt op zulke momenten ingezet. Rijkswaterstaat stelt dan via een stelsel van stuwen, watergangen, gemalen en inlaten zoetwater beschikbaar vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. De zee heeft geen invloed op deze twee inlaatpunten.


Water afvoeren

Ook enkele andere waterschappen stoppen met maatregelen tegen de droogte. Waterschap Drents Overijsselse Delta schakelt terug naar het maximale peil voor de zomer en stopt met de maatregel om waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen extra hoog op te zetten.

Waterschap Rivierenland voert minder water aan en gaat vanwege de regen zelfs een beetje water afvoeren. Door de aanhoudende regen en stijgende rivierwaterstanden hoeft waterschap Rivierenland minder water aan te voeren om de peilen te handhaven. Na de neerslag stijgen de grondwaterstanden overal.

In het werkgebied van het Gronings-Drentse waterschap Hunze en Aa's is de situatie stabiel. Dit betekent dat het waterschap bijna geen water meer aanvoert, alleen nog via de Hoogeveensche Vaart. Waterschap Hollandse Delta kan goed aan de zoetwatervraag van landbouw en natuur voldoen. De waterstand van het Volkerak-Zoommeer is op verzoek van het waterschap verlaagd, zodat sloten beter kunnen worden doorgespoeld.


Droogtemaatregelen in Noord-Brabant

In Noord-Brabant blijven de droogtemaatregelen van kracht. Ondanks de neerslag en de lage temperaturen is er nog steeds sprake van droogte, meldt waterschap De Dommel. 'Op veel plaatsen zijn de grondwaterstanden normaal tot droog voor de tijd van het jaar. De beken en sloten in het Dommelgebied zijn afhankelijk van regen. Daarom staan stuwen als het kan hoog. Zo houden we het water dat er is, zo lang mogelijk vast.'

Hoewel het neerslagtekort is gedaald in Noordoost-Drenthe, het Vechtdal en Twente, blijft waterschap Vechtstromen zo lang mogelijk water vasthouden, tenzij er kans is op wateroverlast. 'Momenteel bevinden de meeste grondwaterstanden zich rond of boven het gemiddelde. Met de huidige weersverwachting zal de grondwaterstand de komende week stijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer