Garantietermijn paarden wordt teruggebracht naar zes maanden

De garantietermijn bij de verkoop van paarden door een commerciële partij aan de consument gaat terug van één jaar naar zes maanden. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een ammendement van VVD, CDA en SGP. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming gaat de wet aanpassen.

Garantietermijn+paarden+wordt+teruggebracht+naar+zes+maanden
© Pixabay

De nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkoop, waarbij de garantietermijn wordt verlengd van zes maanden naar een jaar, geldt sinds 1 januari 2022. Lidstaten kunnen hier voor levende dieren een uitzondering op maken.

'In veel gevallen is een garantietermijn van één jaar op producten natuurlijk logisch en wenselijk, maar niet wat de verkoop van paarden betreft', zegt secretaris Mieke Theunissen van de Sectorraad Paarden.


'Als verkopende partij heb je helemaal geen controle over de manier waarop het paard wordt gehouden en het is en blijft een levend wezen', redeneert Theunissen. 'Daarbovenop komt dat het Europese gelijke speelveld dreigde te verdwijnen. Want landen als Duitsland, Denemarken, Frankrijk en inmiddels ook België maken wel gebruik van de uitzonderingsclausule.'

De Sectorraad Paarden, en in het bijzonder LTO Nederland, Verenigde Sportpaardenhandel Nederland (VSN) en stamboek KWPN, hebben de afgelopen anderhalf jaar regelmatig contact gehad met de Tweede en Eerste Kamer. Ze hebben toen hun zorgen over het wetsvoorstel geuit.


Amendement haalde het niet

In de Tweede Kamer haalde een amendement van de VVD om de garantietermijn op zes maanden te houden het niet. Ondanks dat de inbreng van de fracties een meerderheid voor het amendement deed vermoeden. Een motie in de Eerste Kamer van VVD, CDA en SGP met dezelfde strekking krijgt nu wel voldoende steun.

De sector is er nog niet helemaal. De wet rondom consumentenbescherming is nu aangenomen en gelijk van kracht geworden. De uitzonderingsclausule voor dieren is daar nog niet in opgenomen. Een aanpassing moet via de officiële route naar de Raad van State en langs de Tweede en Eerste Kamer. De minister heeft beloofd een spoedprocedure aan te vragen bij de Raad van State om de reparatie nog voor de zomer gereed te hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer