Mijlpaal voor Bovaer: 50.000 ton koolstofreductie

Veehouders hebben wereldwijd met de inzet van het middel Bovaer de uitstoot van methaan met 50.000 ton CO2-equivalenten gereduceerd. Ondertussen wordt het middel op steeds grotere schaal ingezet, meldt producent DSM-Firmenich. Ondanks de goede resultaten met Bovaer lag de omzet van dit concern in de eerste zes maanden van 2023 lager dan in dezelfde periode van 2022. Dit komt door zwakke marktomstandigheden.

Mijlpaal+voor+Bovaer%3A+50%2E000+ton+koolstofreductie
© Twan Wiermans

Het additief Bovaer onderdrukt enzymen die de methaanproductie in de pens van de koe op gang brengen. Hierdoor wordt volgens de producent de methaanuitstoot bij melkkoeien met 30 procent en bij vleesvee met 45 procent verminderd.

DSM-Firmenich werkt samen met partners over de hele wereld om Bovaer te introduceren in meerdere markten en waardeketens door proeven en pilots op de boerderij.

Zo zet de Franse Bel Group sinds mei Bovaer in bij alle tienduizend koeien die melk leveren in Slowakije. Daardoor wordt de methaanuitstoot met een kwart verminderd. Dit zorgt in totaal jaarlijks voor 400 ton methaanreductie.


Deze week zijn ook de omzetcijfers van DSM-Firmerich bekendgemaakt. Beide organisaties hebben in mei de fusie succesvol afgerond. In het eerste half jaar van 2023 wist de organisatie 6.152 miljoen euro omzet te genereren. Dit is ruim 5 procent minder dan de 6.497 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. Voor de tweede helft van dit jaar wordt met 3.030 miljoen euro een 10 procent lagere omzet verwacht dan in de tweede helft van 2022.


Nettowinst lager

Het aangepast bedrijfsresultaat voor de eerste helft van dit jaar is met 929 miljoen euro 21 procent lager. De aangepaste nettowinst is met 236 miljoen euro maar liefst 59 procent lager.

Volgens de co-CEO's Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze verzwakten de marktomstandigheden in de vitamineactiviteiten gedurende het eerste half jaar. Dat had vooral gevolgen voor Animal Nutrition & Health. Voor de tweede helft van dit jaar wordt hierin geen verbetering verwacht. Dit versnelt de besparingsmaatregel, die jaarlijks 200 miljoen euro moet opleveren. Deze besparing komt boven op de kostenbesparing door het samengaan van beide organisaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer