Flinke methaanreductie op melkveebedrijven met Bovaer

Met het additief Bovaer wordt in de Nederlandse praktijk een methaanreductie van 28 procent gerealiseerd. Dat blijkt uit een grootschalige pilot van Royal FrieslandCampina, DSM en Agrifirm van een halfjaar op 158 melkveebedrijven. De uitstoot werd met 10.000 ton CO2-equivalenten gereduceerd.

Flinke+methaanreductie+op+melkveebedrijven+met+Bovaer
© Job Hiddink

Volgens de initiatiefnemers heeft het programma opnieuw bevestigd dat het additief geen invloed heeft op de gezondheid van de koe, de melkproductie of de melksamenstelling. Ze stellen dat het middel snel kan worden toegepast om broeikasgasemissies significant te verminderen. Vanaf 2023 kunnen melkveehouders die Bovaer in hun voer gebruiken worden erkend via de KringloopWijzer van ZuivelNL.

FrieslandCampina wil samen met de leden-melkveehouders de uitstoot van broeikasgassen op de melkveebedrijven in 2030 met 33 procent hebben verminderd ten opzichte van 2015. De zuivelcoöperatie denkt aan verschillende oplossingen om dit te bereiken, zoals het gebruik van gegarandeerd ontbossingsvrije soja in veevoer, vergisting van mest, het opwekken van duurzame energie op de bedrijven en het verminderen van de methaanuitstoot van koeien.


Klimaatneutraal in 2050

'Samen met onze leden-melkveehouders werken we eraan om uiterlijk in 2050 nettoklimaatneutrale zuivel te produceren', zegt Sanne Griffioen, directeur farm sustainability van FrieslandCampina. 'Het vereist continue verbetering en innovatie om onze doelen te bereiken. We zijn er trots op dat we als eerste zuivelonderneming in Europa op grote schaal praktijkervaring met Bovaer kunnen opdoen. Ik ben erg blij met de resultaten van de pilot en de feedback van onze leden-melkveehouders. We kijken ernaar uit om onze reis voort te zetten met onze partners, klanten en leden.'

Matthijs Spithoven, productmanager rundvee van Agrifirm: 'Bovaer is een additief dat goed past binnen de aanpak van Agrifirm. Onafhankelijk van het type veehouder zijn er op een eenvoudige manier grote stappen te zetten in de reductie van methaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer