Rusland bereikt recordgraanexport ondanks klachten over graandeal

Rusland heeft het afgelopen jaar 60 miljoen ton graan geëxporteerd, meldt het landbouwministerie aan staatspersbureau Interfax. Dit is een record, hoewel het Kremlin steeds klaagt dat de graandeal die met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties werd afgesproken onvoordelig is voor Rusland.

Rusland+bereikt+recordgraanexport+ondanks+klachten+over+graandeal
© Europese Unie

Volgens Moskou hebben de voedselexporteurs veel last van westerse sancties. De uitvoer van Russisch voedsel is zelf geen onderdeel van de westerse sancties, maar die strafmaatregelen zouden wel voor veel obstakels zorgen voor de landbouwproducenten. President Vladimir Poetin dreigt geregeld zich terug te trekken uit de deal, die nu nog loopt tot en met 17 juli. De Russen hebben een aantal eisen voordat ze akkoord gaan met een nieuwe verlenging.

Het Kremlin wil bijvoorbeeld dat de Russische staatsbank die de agrarische sector financiert weer tot het internationale Swift-betalingssysteem wordt toegelaten. Rusland werd daarvan afgesloten vanwege de inval in Oekraïne. Dat maakt financiering en handel moeilijker voor Russische producenten.


Sancties

De Verenigde Staten zeiden eerder al dat de klachten van Rusland onterecht zijn omdat de export van graan niet was gekrompen, maar juist is gegroeid. Moskou zou de deal willen aangrijpen om van sancties af te komen.

Rusland wil ook dat er weer gebruikgemaakt kan worden van een ammoniakpijplijn die via Oekraïne naar de Zwarte Zee loopt. Ammoniak is een essentiële stof voor kunstmest, een belangrijk Russisch exportproduct. De pijplijn werd afgesloten na de Russische invasie en werd vorige maand ook nog opgeblazen. De Russen en Oekraïners beschuldigden elkaar ervan achter de aanval te zitten. Volgens Amerikaanse data is de Russische export van sommige soorten kunstmest iets afgenomen sinds de oplegging van sancties, maar is de uitvoer van andere soorten juist toegenomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer