Markt reageert rustig op einde graandeal

Het wel of niet verlengen van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland voor veilige transport van vooral granen via de Zwarte Zee heeft voorlopig nog geen grote invloed op de internationale graanmarkten.

Markt+reageert+rustig+op+einde+graandeal
© Marcel Berendsen

De Matif in Parijs noteerde op dinsdag tot 236 euro per ton voor maaltarwe en 238 euro per ton voor korrelmais. Voor beide producten betreft de prijsstijging 3 tot 4 procent ten opzichte van een week eerder.

De CBOT in Chicago is nog minder volatiel op dit moment. Daar steeg de notering voor tarwe op levering in september begin deze week met iets meer dan 1 procent. Daarmee is de huidige prijsindicatie altijd nog 10 procent lager dan een maand geleden. Toen was er vooral veel twijfel over de groeiomstandigheden in de Verenigde Staten en in andere belangrijke teeltgebieden wereldwijd.

Begin deze week verliep de graandeal. Rusland lijkt voorlopig niet akkoord te gaan met een verlenging. De regering in Moskou is niet tevreden over het naleven van de voorwaarden die zij stelt aan haar medewerking. Vooral de beperkte mogelijkheden om zelf landbouwproducten te exporteren vanwege de internationale sancties stoort de Russische autoriteiten. Oekraïne stuurt er nu op aan om de graandeal voort te zetten met de Verenigde Naties en Turkije en dus zonder Rusland.


Prijsstijgingen later

Over de reactie van de graanmarkt meldt directeur Caroline Emmen van het Comité van Graanhandelaren aan persbureau ANP dat zij pas op de lange termijn prijsstijgingen verwacht. 'Het is nu nog onzeker hoe de onderhandelingen verder verlopen. De prijzen zullen pas daadwerkelijk stijgen, als er minder graan beschikbaar is.'


Ook Rabobank stelt dat de graanprijzen beweeglijk zullen blijven, totdat er meer duidelijk is over de afloop van de graandeal. Volgens analisten van de bank is de belangrijkste vraag of het transport van graan via de Zwarte Zee gaat lukken zonder de veiligheid van de graancorridor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer