Storm en regen slaan honderden hectares gewassen plat

Een paar dagen nadat Poly over het land raasde, wordt steeds meer zichtbaar wat de zomerstorm in de land- en tuinbouw heeft aangericht. Honderden hectares tarwe in met name Noord-Holland en Flevoland zijn platgeslagen, pijpjes van de uien zijn weggeblazen en maisplanten hangen erbij. Telers hopen dat de gewassen zich de komende weken herstellen, maar in onder andere de zomerbloementeelt zal er blijvende schade zijn. Ook wordt een kleinere opbrengst in tarwe verwacht.

Storm+en+regen+slaan+honderden+hectares+gewassen+plat
© Harm de Ruiter

Zomerbloemen- en uienteler Harm de Ruiter in het Noord-Hollandse Abbenes verwacht 25.000 tot 30.000 euro schade in zijn bloemen en uien. 'Ik loop nu door de zonnebloemen om ze op te rapen en te snijden. Ze liggen allemaal plat. Ze hebben een kromme steel en nek', doet hij vrijdagochtend verslag.

Hoewel hij er niet voor verzekerd is, blijft de teler optimistisch. 'Ik probeer het beste eruit te halen. Zolang de veilingprijs een beetje goed blijft, blijf ik doorgaan met snijden. Zodra het niet meer loont, gaat de hakselaar erin. Ik ben bang dat in een blok in ieder geval gehakseld moet worden.'


Funest

De Ruiter stelt dat de storm in combinatie met regen – bij hem viel deze week zo'n 50 millimeter – funest is geweest. 'De zonnebloemen zaten in de klei. Door de natte grond en veel wind hadden ze geen houvast meer en zijn ze omgevallen.' De zonnebloemen waren 1,40 tot 1,50 meter hoog en bijna klaar om te oogsten. 'Vanaf volgende week wilden we gaan snijden', zegt de ondernemer. Gemiddeld haalt hij 180.000 tot 200.000 stelen van een hectare.

Bloemen platgeslagen door regen en storm
Bloemen platgeslagen door regen en storm © Harm de Ruiter

Naast 7 hectare zonnebloemen teelt De Ruiter papaver op ongeveer 1 hectare. 'De papaver is krom gewaaid. Het is afwachten of dat zich herstelt. Als de planten de komende weken niet meer recht groeien, dan ga ik ze combinen voor maanzaad. Maar daar heb ik het natuurlijk niet voor geteeld.'

In de carthamus heeft de teler vooral bladschade. 'Er zitten zwarte vegen op de planten. omdat ze tegen elkaar aan geschuurd zijn. Het zal kwalitatief minder zijn dan andere jaren', verwacht hij. In zijn 3 hectare uien zijn de pijpjes geknakt. 'Dat groeit wel weer door, maar het gezonde is ervan af.'

Geluk bij een ongeluk is dat een deel van de zonnebloemen nog in de grond zit en dus geen schade heeft opgelopen, stelt de Noord-Hollandse ondernemer. 'Om het werk te spreiden, heb ik deze zonnebloemen vorige week pas gezaaid. Niet alles is dus verloren.'


Tarwe platgeslagen

Bij akkerbouwer Louw Overbeeke in het Flevolandse Dronten is 15 hectare tarwe platgeslagen. 'Het is best zorgelijk', stelt hij. 'Want hoe oogstbaar is het? Het is te vroeg om te spreken van een complete misoogst. Het weer van de komende weken wordt bepalend. Wanneer het droog weer is, kan de schade meevallen. Maar maandag en dinsdag wordt veel regen voorspeld. Dat is slecht. Het risico op schot is dan bovendien groot.'Overbeeke schat dat in de Noordoostpolder 30 tot 40 procent zwaardere tarwe plat ligt. 'Ik wilde een maximale opbrengst halen. Ik heb een beetje aan de zware kant bemest. De dunnere tarwe staat nog mooi overeind.'

Niet alleen in Flevoland, maar ook in Noord-Holland liggen honderden hectares graan plat. Boeren hebben extra knalapparaten aangeschaft om ganzen te verjagen uit de percelen. Een teler schat een opbrengstverlies van 1,5 ton per hectare. Overbeeke verwacht ook een kleinere oogst, maar durft nog geen cijfers te noemen. 'Ik wil er nog geen drama van maken. Er zullen aren zijn die de maaidorser niet naar binnen krijgt.'

Verzekeraar Vereinigte Hagel kreeg de afgelopen dagen dertig schademeldingen van boeren en tuinders binnen, door 'alle teelten heen, uien, aardappelen, graan, graszaad, vlas, hardfruit als peren en bessen. De storm heeft flink huisgehouden', stelt directeur Jan Schreuder. De meldingen komen niet alleen uit Noord-Holland en Flevoland, maar ook uit Groningen, Drenthe en Zuid-Holland.


Stormschade in Abbenes.
Stormschade in Abbenes. © Harm de Ruiter

Schade-experts zijn al onderweg om een eerste beoordeling te doen. Schreuder noemt het 'jammer' dat veel gewastelers stormschade niet verzekeren. 'Het kost niet zoveel geld, zo'n 5 tot 10 euro per hectare. Zeker voor bepaalde graansoorten kan het lonen. Wat nu op de grond ligt, kun je misschien helemaal niet meer oogsten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer