Loonwerker dorst eerste wintergerst in Limburg

Loonbedrijf John van Pol heeft zaterdag de eerste 4,5 hectare wintergerst gedorst op een perceel van akkerbouwer Leon Peters in het Limburgse Montfort. Het warme weer van afgelopen weken zorgde voor een snelle afrijping van het gewas. Normaal gesproken haalt Van Pol pas minstens een week later de combine uit de schuur.

Loonwerker+dorst+eerste+wintergerst+in+Limburg
© Patrick Coenen

Ook voor Peters komt de wintergerstoogst steeds eerder. 'Vroeger oogstten we begin juli de eerste percelen, de laatste twintig jaar eind juni en dit jaar dus nog eerder', zegt hij. 'Vanwege het natte voorjaar hoefden we niet te beregenen. Ondanks de snelle afrijping en verdroging de laatste weken komt de opbrengst uit tussen 9 en 10 ton per hectare. Dat stemt mij zeker tevreden.'

Het vochtpercentage van het vroege ras Zebra varieert tussen 11,4 en 13,8 procent. Ook het hectolitergewicht is goed met 65,9 tot 67,8 kilo per hectoliter.


Zwaardere gronden

Voor Van Pol is half juni wintergerst dorsen vroeger dan gemiddeld. 'Normaal starten we eind juni op zandgrond. Maar door de warmte konden we eerder beginnen en zoals het nu lijkt kunnen we blijven doorgaan', licht hij toe. 'Na de regen die er midden deze week aan zit te komen, denk ik dat we al op de zwaardere gronden aan de slag kunnen.'

Peters zaaide de wintergerst op 6 oktober. 'Relatief vroeg voor ons doen, maar de omstandigheden waren toen mooi. Achteraf heeft dat dus goed uitgepakt', constateert hij. De akkerbouwer beregent de wintergerst vaak één of twee keer, maar dat was door het natte voorjaar dit jaar dus niet nodig. 'Het gewas kon door het vocht goed uitstoelen. Dat resulteerde in een goede korrelvulling', stelt hij vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer