Oekraïne claimt dat Rusland opnieuw graandeal blokkeert

Rusland is gestopt met de registratie van vrachtschepen die over de Zwarte Zee van en naar Oekraïne varen om landbouwproducten op te halen. Volgens Oekraïne frustreert Rusland op deze manier niet voor het eerst de graandeal.

Oekra%C3%AFne+claimt+dat+Rusland+opnieuw+graandeal+blokkeert
© Burt Sytsma

De graandeal is de afspraak tussen Rusland, Oekraïne en Turkije die de export van Oekraïens graan en andere landbouwproducten veilig door de Zwarte Zee moet loodsen. Het Oekraïense landbouwministerie claimt nu dat Rusland de afgelopen dagen slechts één schip heeft geregistreerd, terwijl er vijftig schepen liggen te wachten in Turkse territoriale wateren. Deze schepen bevatten volgens Oekraïne 2,4 miljoen ton voedsel voor onder meer Turkije, Egypte, Bangladesh, Pakistan en China.

Sommige van deze schepen wachten volgens Oekraïne al meer dan drie maanden op inspectie door Rusland. 'Zo heeft Rusland opnieuw een manier gevonden om de voedselvoorziening in de wereld te beperken', klinkt het vanuit Oekraïne.


'Het blokkeren van de registratie van een nieuwe inkomende vloot, evenals het blokkeren van de grootste haven Pivdennyi, is een grove schending van de voorwaarden van de graandeal. Het zal buitengewoon moeilijk worden om de overtollige producten die in Oekraïne zijn opgeslagen te exporteren voordat de nieuwe oogst arriveert. De Russische kant blijft het werk van dit exportkanaal vertragen', zegt voorzitter Andriy Dykun van de Oekraïense Landbouwraad en SaveUA Charity Foundation.

Volgens Oekraïne is er sinds de inwerkingtreding van de graandeal meer dan 30,5 miljoen ton aan Oekraïense landbouwproducten geëxporteerd. De afgelopen tijd lag de export al vaker stil. Ook toen claimde Oekraïne dat Rusland de deal expres hindert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer