Vezelhennep ook optie voor teelt in Flevoland

Het Friese bedrijf GreenInclusive probeert ook akkerbouwers en veehouders in Flevoland te interesseren voor de teelt van vezelhennep.

Vezelhennep+ook+optie+voor+teelt+in+Flevoland
© Haijo Dodde

'We telen nu 600 hectare vezelhennep, waarvan het meeste in Friesland. Voor onze eigen fabriek in Leeuwarden, die volgend jaar operationeel moet zijn, willen we dat opschalen naar zeker 1.200 hectare en op termijn nog een veelvoud daarvan', zegt Loraine Westerneng van GreenInclusive. Zij gaf deze week een toelichting op de teelt van vezelhennep tijdens een bijeenkomst bij een praktijkperceel in de buurt van Biddinghuizen.

Vorig jaar is in de Noordoostpolder ook al vezelhennep geteeld, zegt Westerneng. Nu breidt de teelt zich uit naar Oostelijk Flevoland. GreenInclusive zoekt contractareaal in heel Nederland en eventueel in België. 'Naast Friesland en Flevoland staat er nu al vezelhennep voor onze verwerking in de Achterhoek, Salland en Noord-Brabant. Wij zijn positief over de mogelijkheden om ons areaal snel uit te breiden.'


Loraine Westerneng (midden) geeft uitleg over het gewas vezelhennep, over de verwerking en de toepassingsmogelijkheden.
Loraine Westerneng (midden) geeft uitleg over het gewas vezelhennep, over de verwerking en de toepassingsmogelijkheden. © Haijo Dodde

Volgens Westerneng is vezelhennep voor zowel akkerbouwers als veehouders een uitstekend rotatiegewas.'Het is een eenjarige teelt. Na ongeveer honderd groeidagen staat er een oogstbaar gewas op het land. Vezelhennep heeft een positieve invloed op de bodemkwaliteit. Voor de teelt is geen chemie nodig en volstaat een beperkte bemesting. Voordeel is verder dat vezelhennep voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid als rustgewas is aangemerkt. Dat kan gunstig zijn voor de premie in verband met de ecoregeling.'

Persen van vezelbalen

Contracttelers zorgen in principe alleen voor het zaaiklaar maken van de grond. Voor de rest hoeven ze niets aan het gewas te doen tijdens het groeiseizoen. GreenInclusive voert zelf of laat alle werkzaamheden van inzaai tot het maaien en uiteindelijk persen van de vezelbalen uitvoeren. Daarvoor werkt het bedrijf zoveel mogelijk samen met lokale loonwerkers die bereid zijn om te investeren in de benodigde mechanisatie.

Het perceel vezelhennep bij Biddinghuizen is begin mei gezaaid. Na overwegend goede groeiomstandigheden verwacht Westerneng dat het gewas uiteindelijk meer dan 3,50 meter lang kan worden. Bij het maaien eind augustus worden de stengels in delen van 50 centimeter gesneden. Het grove maaisel komt op wiersen te liggen en heeft vocht nodig voor het proces van roten. Dat duurt met omleggen erbij ongeveer twee weken. Daarna worden de vezels geperst in grote balen en afgevoerd.

Van 1 hectare is de opbrengst ongeveer 10 ton aan droge stof, zegt Westerneng. GreenInclusive betaalt de contracttelers in 2023 zo'n 145 euro per ton droge stof. Daarmee komen de financiële inkomsten op ongeveer 1.500 euro per hectare. Daarvan hoeft de teler alleen nog het zaaizaad te betalen.


De vezels zoals die als grondstof bij de fabriek aankomen voor verwerking tot biobased bouwmateriaal.
De vezels zoals die als grondstof bij de fabriek aankomen voor verwerking tot biobased bouwmateriaal. © Haijo Dodde

Westerneng erkent dat zeker voor de duurdere landbouwgronden het saldo bescheiden is, maar benadrukt ook dat het een relatief nieuw gewas is, waarvoor een nieuwe markt in ontwikkeling is. Zelf is ze optimistisch over de mogelijkheid om via carbon credits de teelt aantrekkelijker te maken voor de telers. 'Als GreenInclusive zijn we het eerste bedrijf in Nederland dat al een CO2-toeslag uitkeert voor het telen van natuurlijke grondstoffen voor biobased bouwproducten.'

Westerneng vervolgt dat het doel is om via een gesloten keten een lokaal geteeld product lokaal te verwerken en lokaal toe te passen. 'We gaan ervan uit dat de vraag naar duurzaam bouwmateriaal door het langdurig vastleggen van CO2 alleen maar toeneemt. Naast de verkoop van CO2-certificaten houden we ons ook bezig met productontwikkeling om onze vezelgewassen nog beter te kunnen verwaarden. Ons streven is om geleidelijk het saldo voor een gewas als vezelhennep boven de 2.000 euro te krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer