Minister Jetten: Nederlands riet straks gelijkgesteld aan Chinees riet

Het gebruik van Nederlands riet als isolatiemateriaal komt waarschijnlijk binnenkort in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee komt een einde aan een ongelijke situatie.

Minister+Jetten%3A+Nederlands+riet+straks+gelijkgesteld+aan+Chinees+riet
© Koos v.d. Spek

Dat laat minister Rob Jetten van Klimaat en Energie weten in reactie op vragen van CDA-Kamerleden Henri Bontenbal en Hilde Palland. Zij trokken bij de minister aan de bel omdat Chinees riet momenteel wel aan de voorwaarden voldoet voor subsidie, maar Nederlands riet niet. De Kamerleden vreesden dat Nederland zich door de Chinezen 'met een kluitje in het riet hebben laten sturen', zoals ze zelf schrijven in hun schriftelijke vragen.

De ISDE wordt verstrekt aan woningeigenaren en zakelijke gebruikers voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand. Het gebruik van riet, een biobased bouwmateriaal, is een van die maatregelen. Chinees riet is getoetst aan de minimale isolatiewaarde die vereist is om in aanmerking te komen voor subsidie, Nederlands riet niet.


Procedure gestart

Dat verandert binnenkort, schrijft minister Jetten. 'In een gesprek met de Nederlandse Vakfederatie Rietdekkers heb ik begrepen dat zij voor Nederlands riet de procedure zijn gestart voor het maken van een prestatieverklaring voor de isolatiewaarde van het materiaal. De resultaten daarvan komen medio mei beschikbaar. Daarna kunnen zij ook een meldcode aanvragen. Ik vind dit goed nieuws.'

Overigens zal het in de toekomst niet zo zijn dat Chinees riet niet meer gebruikt wordt in Nederland. De vraag naar riet in ons land is al decennialang groter dan de productie, stelt Jetten. Chinees riet heeft een groot aandeel in de import.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer