Eerste Nederlandse bamboe voor BambooLogic en Van den Borne

Het Nederlandse bedrijf BambooLogic is samen met CarbonFarmers op zoek naar landbouwgrondeigenaren die willen bijdragen aan het opslaan van CO2 door beplanting van bamboe. Jacob van den Borne in Reusel is de eerste boer die in samenwerking met BambooLogic bamboe gaat verbouwen in Nederland.

Eerste+Nederlandse+bamboe+voor+BambooLogic+en+Van+den+Borne
Carbon Farmers
© Kennispartner

‘In ons bedrijf wordt veel nagedacht over de toekomst van de landbouw. Daarbij vragen wij ons regelmatig af hoe de landbouwsector er over vijftien jaar uitziet en hoe partijen dan met elkaar samenwerken', zegt Jacob van den Borne.

'Het valt ons op dat de verwachtingen rond biobased producten hooggespannen zijn. Daarom hebben we besloten om op een perceel van twee hectare bamboe te gaan telen. Onlangs hebben wij in samenwerking met BambooLogic de bamboeplanten op het perceel aangeplant. Als het goed is, kunnen wij vanaf het vierde jaar voor de eerste keer oogsten. Ik ben benieuwd hoe dit gaat verlopen.’

Het akkerbouwbedrijf van Van den Borne telt in totaal zo’n 600 hectare en richt zich met name op het verbouwen van aardappelen. Daarnaast worden op het bedrijf ook uien, pastinaak, zoete aardappelen en erwten geteeld.

De vraag naar Europese bamboe stijgt snel door het toenemende duurzaamheidsbewustzijn

Joost Borneman, partner bij BambooLogic

Het Brabantse bedrijf draagt tevens het predicaat ‘Boerderij van de Toekomst'. Dit betekent onder meer dat op het bedrijf veel wordt samengewerkt met beleidsmakers, kennisinstellingen, agrofood-ketenpartijen en het hightech bedrijfsleven. Verder worden er regelmatig nieuwe teeltsystemen, methoden en technologieën getest en gedemonstreerd, zodat deze sneller en beter beschikbaar komen voor de markt.


Carbon credits

Zo is ook de samenwerking tussen BambooLogic en Van den Borne tot stand gekomen. ‘Nadat zij mij hadden benaderd, ben ik mij meer gaan verdiepen in bamboeteelt en het concept van BambooLogic. Wat mij erg aanspreekt, is dat BambooLogic het hele proces begeleidt, vanaf het aanplanten tot en met het oogsten. Bovendien helpen zij ons ook bij de verkoop van carbon credits. Het aanplanten van bamboe is best duur, dus is het fijn om door de verkoop van carbon credits een deel van deze kosten terug te verdienen', legt Van den Borne uit.

'Voordat de bamboe op ons perceel werd aangeplant, ben ik eerst bij een andere kweker gaan kijken. Die had een perceel waar twintig jaar bamboe op heeft gestaan. Toch was dit perceel goed opgeruimd, zodat daar niks meer van te merken was. Ook dat is voor mij een belangrijk gegeven.’


Tekst gaat door onder de video:

Van den Borne benadrukt dat hij heel bewust heeft gekozen voor bamboe om te experimenteren. ‘De meeste collega’s die aan de slag gaan met het telen van biobased materialen kiezen tot nu toe voor olifantsgras, vlas of hennep. Het mooie van bamboe is dat wij er als het goed is weinig omkijken naar hebben en dat het hele product gebruikt wordt. De scheuten van bamboe kunnen worden gebruikt voor voeding, de palen als bouwmateriaal en ook de vezels kunnen worden verwerkt.’


Stijgende vraag naar bamboe

Joost Borneman, partner bij BambooLogic, geeft aan dat bamboe in verschillende Europese landen gekweekt kan worden. ‘Wij merken dat de vraag naar Europese bamboe snel stijgt doordat het duurzaamheidsbewustzijn in onze maatschappij toeneemt.’

BambooLogic is ruim zes jaar geleden opgericht in Nederland. Het doel was om een Europese industriële bamboemarkt op te zetten en een duurzaam alternatief te kunnen bieden voor grondstoffen als tropisch hardhout, pvc, staal, katoen en composietmaterialen. Het idee daarbij is om met een korte keten te werken: bamboe die lokaal en duurzaam wordt gekweekt en verwerkt. Het bedrijf heeft eigen velden in Portugal en werkt samen met boeren in onder meer Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, België, Duitsland en sinds kort dus ook in Nederland.

Jacob van den Borne met zijn vader. De hele familie hielp mee met de aanplant van bamboe op twee hectare grond. Foto: Jorien Slager
Jacob van den Borne met zijn vader. De hele familie hielp mee met de aanplant van bamboe op twee hectare grond. Foto: Jorien Slager © Kennispartner

Hoogwaardige vezels

‘Het klimaat in Nederland is prima geschikt om bamboe te kweken’, aldus Borneman. ‘We merken ook dat er steeds meer belangstelling komt. Zeker nu de vraag naar vezelgewassen voor diverse toepassingen toeneemt. De hoogwaardige toepassingsmogelijkheden van bamboe maken het voor landbouwers interessant om mee aan de slag te gaan.’

Bamboe kan vanaf het vierde jaar na aanplant voor het eerst worden geoogst. ‘Die investering aan de voorkant kan een hobbel zijn voor bedrijven. Maar wanneer zij een samenwerking met BambooLogic aangaan, bieden wij hen begeleiding bij de aanplant en garanderen wij dat zij hun bamboe ook kunnen verkopen. Wij kijken bijvoorbeeld mee naar het perceel waar aangeplant gaat worden en adviseren hierover', zegt Borneman.

'Er zijn maar liefst 1.600 verschillende soorten bamboe. Op natte stroken kunnen maar bepaalde soorten bamboe worden geplant. Het duurt enkele jaren voordat er kan worden geoogst, maar de bamboeplanten leggen wel vanaf het begin CO2 vast in de plant, wortel en grond. Bamboe is een snelgroeiend gewas en groeit in Nederland tot wel tien meter hoogte. In een periode van twaalf jaar kan een volledig ecosysteem worden opgezet', vervolgt hij.

'De carbon credits van de eerste hectare zijn verkocht aan festival Into The Great Wide open en het bedrijf Doing Business Doing Good. Met de aankoop van de credits maken zij hun bedrijfsactiviteiten klimaatpositief. De andere credits zijn via NLGroen te verkrijgen en dragen met de verkoop bij om alvast een deel van hun investering terug te verdienen.’


Overal groeien

Een ander voordeel is volgens Borneman dat bamboe in principe overal kan groeien. De bamboeplanten worden om de vier meter geplaatst en groeien in de loop van de tijd naar elkaar toe. In de tussenliggende periode kunnen tijdelijk andere gewassen als gras en klaver tussen de bamboeplanten worden gezaaid.

‘Hoe armer de grond, des te beter de bamboeplant groeit. Percelen met vruchtbare grond zijn misschien wel de minst geschikte plekken om bamboe te planten en kunnen beter gebruikt worden voor voedselproductie. Tegelijkertijd helpt het planten van bamboe om gedegradeerd land te regenereren, erosie te voorkomen en water in de bodem vast te houden. Kortom, een mooi gewas met het oog op de huidige en toekomstige uitdagingen in Nederland en Europa.Onze volgende aanplant, op een perceel in Uden, staat al op de planning.’


BambooLogic en Carbon Farmers

Carbon Farmers en BambooLogic werken nauw samen. De wereldwijde vraag naar bamboeproducten groeit snel, ook in Europa. BambooLogic voorziet dat er in de komende jaren meer dan 100.000 hectare aan bamboeproductievelden in Europa wordt gerealiseerd. NLgroen treedt bij dit project op als handelaar om de carbon credits die met bamboe gerealiseerd worden te verkopen op de markt. Deelnemers aan het bamboeproject krijgen begeleiding en gegarandeerde afname van de oogst via BambooLogic en de opbrengst van carbon credits via NLgroen. Bamboe kan vanaf het vierde jaar na aanplant worden geoogst. De plant is na vijf tot zeven jaar volwassen. Als het gewas volwassen is, blijft de plant 80 tot 120 jaar beschikbaar voor jaarlijkse oogst. Bamboe levert vijftien keer meer hout dan bomen in dezelfde groeiperiode en slaat veel meer CO2 op. Meer informatie? Kijk op carbonfarmers.nl/bamboe.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Carbon Farmers

Carbon Farmers

VOOR BOER, NATUUR EN MAATSCHAPPIJ Carbon Farmers is een collectief van agrarische ondernemers die het voortouw nemen in het verduurzamen van de Nederlandse...

Lees verder »

Meer van Carbon Farmers

Lees ook

Meer artikelen van Carbon Farmers »

Artikelen over Carbon Farmers