Akkerbouw blij met steun overheid voor biobased bouw

BO Akkerbouw is positief over de initiatieven die het kabinet neemt om het gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Hiervoor wordt een budget 200 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Akkerbouw+blij+met+steun+overheid+voor+biobased+bouw
© Koos van der Spek

Het kabinet kondigde deze week aan het isoleren en bouwen met biobased bouwmaterialen te stimuleren en de normen voor het gebruik van deze materialen voor nieuwbouw aan te scherpen. Volgens BO Akkerbouw wordt door deze maatregelen de vraag naar biobased materialen in Nederland vergroot en kan de akkerbouwsector nu hierop inspelen.

BO Akkerbouw reageert namens de akkerbouwsector op de initiatieven om het gebruik van biobased materialen te stimuleren. Dit als onderdeel van een uitgebreid pakket aan klimaatmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Het gaat onder meer om het aanscherpen van de milieuprestatie-eis en een vergaande CO2-norm voor nieuwbouw, die de toepassing van biobased bouwmaterialen sterk stimuleert.


Belangrijke stappen

Daarnaast stelt het kabinet budget beschikbaar voor het opzetten van productielijnen en de vorming van ketens. In totaal trekt het kabinet 200 miljoen euro uit voor de maatregelen die een aanzet moeten geven tot meer biobased toepassingen. Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw stelt dat het kabinet hiermee belangrijke stappen zet.

'Door de normen in de bouw aan te scherpen, zal de vraag in Nederland naar biobased bouwmaterialen snel stijgen. Vanuit de akkerbouw spelen we graag op die groeiende vraag in.' Het kabinet heeft ook aangekondigd om zich in EU-verband in te zetten voor het kunnen verrekenen van CO2-reductie door koolstofvastlegging in gewassen.


Winst voor klimaat

Volgens Hoogendijk is het voor de sector van belang dat de winst voor het klimaat meetelt bij het prestaties van de akkerbouw. 'Zo draagt de sector zichtbaar bij aan een belangrijke maatschappelijke opgave', vindt hij. De inzet van BO Akkerbouw op biobased is een van de zeven richtingen voor perspectief uit 'Ruimte voor de Nieuwe Akker!'


Aansluitend meldt Hoogendijk dat BO Akkerbouw zich inzet voor een goed werkend systeem met koolstofcertificaten, zodat Nederlandse telers een financiële beloning kunnen ontvangen voor het vastleggen van CO2. Daarnaast is een financiële ondersteuning van telers en verwerkers bij het opzetten en opschalen van ketens van belang. Relevante teelten zoals vlas, hennep en miscanthus zouden daarvoor beter moeten worden ingepast in de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en in het mestbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer