Nu ook vogelgriep bij gehouden vogels in Brazilië

Op een backyardbedrijf in Brazilië met eenden en andere vogels is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het is voor het eerst dat de virusziekte is gevonden bij gehouden pluimvee. Japan heeft de import van pluimveevlees hierop stilgelegd.

Nu+ook+vogelgriep+bij+gehouden+vogels+in+Brazili%C3%AB
© Marcel Berendsen

De eerste met vogelgriep besmette vogels zijn gevonden op 9 mei. Op 15 mei werd de besmetting van bruine genten en een grote stern bevestigd. De besmette vogels zijn aangetroffen op het strand in de regio Espirito Santo. De uitbraak bij de gehouden vogels is in dezelfde regio in de plaats Serra.

Sinds de eerste uitbraak in Brazilië zijn er al meer dan vijftig uitbraken van vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels, verspreid langs de kust. De meeste uitbraken treffen de Amerikaanse grote stern. De Braziliaanse overheid heeft kort na de eerste uitbraken van vogelgriep een noodscenario in werking gesteld om verspreiding naar commerciële pluimveebedrijven te voorkomen.


Importverbod Japan

Volgens de richtlijnen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid zou de uitbraak bij de gehouden vogels geen effect mogen hebben op de export van pluimveevlees. Toch kondigt Japan een importverbod af, meldt persbureau Reuters.

Brazilië produceert jaarlijks bijna 15 miljoen ton pluimveevlees en exporteert hiervan 5 miljoen ton volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Japan importeerde in 2022 412.000 ton pluimveevlees uit Brazilië, dus 8 procent van de Braziliaanse export. Als meer landen de import uit Brazilië stoppen, kunnen er flinke verschuivingen optreden op de internationale pluimveevleesmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer