Frankrijk verbiedt in plastic verpakte onbewerkte groenten en fruit

Frankrijk verbiedt vanaf 1 juli de verkoop van onbewerkte groenten en fruit in plastic verpakkingen. Uitzonderingen zijn er voor producten die zijn verpakt in partijen van meer dan 1,5 kilo en voor 29 producten die een risico op bederf hebben als ze los worden verkocht.

Frankrijk+verbiedt+in+plastic+verpakte+onbewerkte+groenten+en+fruit
© Vidiphoto

De Franse wet verbood al sinds 1 januari 2022 de detailverkoop van verse groenten en fruit in plastic. Dit verbod treedt op 1 juli opnieuw in werking, maar dan met een vernieuwde lijst aan uitzonderingen. Producten die in het verleden uitgezonderd waren, vallen daardoor nu wel onder de wetgeving. Het gaat om geribbelde en langwerpige tomaten uit het 'hartsegment', cherry- of cocktailtomaten, vroege uien en rapen, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen.

Producten die ook in de vernieuwde wet vrijgesteld zijn, zijn andijvie, asperge, broccoli, champignons, primeuraardappelen en -wortelen, babywortelen, sla en veldsla, jonge scheuten, aromatische kruiden, spinazie, zuring, eetbare bloemen, taugé, kersen, lingon-, kruis- en veenbessen, gekiemde zaden, frambozen, aardbeien, bosbessen, bramen, vlierbessen, moerbeien en rode en zwarte bessen en kiwaï. Ook rijp fruit is vrijgesteld van het verbod op verkoop in plastic verpakkingen.


Het verbod treedt officieel in werking op 1 juli 2023, maar om de verpakkingsvoorraad nog te kunnen gebruiken mogen groenten en fruit die niet zijn vrijgesteld tot 31 december 2023 worden verkocht in verpakkingen die geheel of gedeeltelijk van plastic zijn gemaakt.


Europese Commissie wil al langer verbod

De Europese Commissie streeft al langer naar een verbod op onnodige wegwerpverpakkingen, zoals plastic bekers in restaurants, wegwerpverpakking voor groente en fruit of miniatuurshampooflesjes in hotels. Eind vorig jaar liet de Europese Commissie weten dat verpakkingen goed zijn voor 40 procent van het plasticverbruik en 50 procent van het papier in de Europese Unie. 'Wanneer we geen actie ondernemen, stijgt het gebruik de komende jaren met nog eens 19 procent.'

De afgelopen twee jaar zijn ook in Nederland verschillende stappen gezet om de hoeveelheid plastic op de groente- en fruitafdeling te verminderen. Supermarktketen Albert Heijn sprak daarnaast vorig jaar de ambitie uit om voor 2025 alle plastic verpakkingen op de groente- en fruitafdeling in de ban te doen. Volgens Natuur & Milieu mag het nog wel wat strenger. De milieuorganisatie pleit voor een totaalverbod op in plastic voorverpakte groenten en fruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer