Franse biologische melkprijs duikt opnieuw onder gangbaar

De gemiddelde prijs voor biologische melk in Frankrijk is in april opnieuw onder die van de gangbare melkprijs gedoken. Het is de tweede keer dat dit gebeurt. Dat blijkt uit de nieuwste rapportage van agrarisch statistiekbureau Agreste.

Franse+biologische+melkprijs+duikt+opnieuw+onder+gangbaar
© Twan Wiermans

In april lag de gemiddelde melkprijs voor gangbare melk in Frankrijk op 44,19 euro per 100 liter bij 3,8 procent vet en 3,2 procent eiwit. Voor biologische melk werd gemiddeld 43,89 euro uitgekeerd. In april is de biologische melkprijs gemiddeld met 4,33 euro gedaald, terwijl de gangbare melkprijs met 1,52 euro (-3,2 procent) daalde. In 2022 lag in Frankrijk in de maanden april en mei de biologische melkprijs ook onder die van de gangbare melkprijs als gevolg van overaanbod. Voor biologische melk werd in april wel 8,9 procent meer betaald dan in april 2022.In april werd er opnieuw ook minder melk ingezameld bij boeren dan een jaar eerder. De melkproductie in Frankrijk nam met 2,1 procent af ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld in de Europese Unie steeg de productie juist met 0,7 procent. In de eerste vier maanden bij elkaar opgeteld lag de productie 1,9 procent lager dan in de eerste vier maanden van 2022, ondanks de hogere melkprijzen. Vergeleken met een jaar geleden lag in april de melkprijs 9,7 procent hoger dan een jaar eerder.


Regionaal geproduceerd

In Frankrijk is 5,7 procent van de geproduceerde melk biologisch. Het aandeel melk met een beschermde regionale oorsprongsbenaming is in Frankrijk hoog met 15,4 procent. Dit aandeel is in een jaar tijd wel gedaald. In april 2022 was dit nog 16,7 procent Bij de AOP-producten moet de melk uit dezelfde regio komen als waarin het product, zoals brie, wordt gemaakt. Bij IGP zijn de eisen minder streng en mag melk voor het streekproduct ook (deels) uit een andere regio komen.

De productie van geitenmelk was in april wel stabiel en steeg zelfs iets met 0,2 procent. De gemiddelde prijs voor geitenmelk af boerderij steeg in een jaar tijd met 13,5 procent tot 85,30 per 100 liter. De inzameling van schapenmelk lag in april 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs voor schapenmelk in Frankrijk is niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer