Franse landbouw vraagt Macron Mercosur tegen te houden

Alle grote Franse landbouworganisaties hebben president Emmanuel Macron opgeroepen af te zien van het door de Europese Unie voorbereide handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen. Macron ontmoet vrijdag de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva.

Franse+landbouw+vraagt+Macron+Mercosur+tegen+te+houden
© Arno de Snoo

Volgens de Franse boeren krijgt de landbouw in de Europese Unie (EU) steeds meer milieu-eisen opgelegd, terwijl boeren in Zuid-Amerika niet aan deze eisen hoeven te voldoen. Ze vrezen voor een ongelijke concurrentiepositie.

Om dat aan te pakken, zijn er al EU-voorstellen in voorbereiding om bij import uit niet-EU-landen een soort milieucorrectie toe te passen zonder dit als extra invoermilieubelasting te benoemen. Maar hierover bestaat tussen de EU-landen en in het Europees Parlement nog geen overeenstemming.


Mosterd na de maaltijd

In meerdere Europese landen zijn er zorgen over de impact van Mercosur op de eigen landbouwsector en het milieu. Andere landen zeggen dat die klachten als mosterd na de maaltijd komen en dat de toenemende Zuid-Amerikaanse voedselexport een onvermijdbaar gevolg is van de in de EU bepleite liberale vrijhandelspolitiek.

De oproep is opgesteld door de Franse boerenorganisatie en de brancheorganisaties voor vee en vlees, granen, mestpluimvee, suiker en olie en eiwitplanten. Macron heeft eerder gezegd dat hij de Franse economische belangen tot het uiterste zal verdedigen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer