Vier provincies komen na deadline met gebiedsprogramma

Vier provincies hebben de deadline voor het inleveren van hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) niet gehaald. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof wilde zaterdag 1 juli de conceptversies binnen hebben om ze te kunnen beoordelen. Acht provincies stuurden de stukken wel in.

Vier+provincies+komen+na+deadline+met+gebiedsprogramma
© Job Hiddink

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zeeland om enkele dagen uitstel gevraagd en dat ook gekregen. 'We hebben gesprekken gevoerd met de provincies. Sommige willen rekening houden met de politieke realiteit', zegt een woordvoerder.

Daarmee wordt gedoeld op de bestuurswisseling die nu in de provincies plaatsvindt na de verkiezingen in maart. 'Daar hebben we enig begrip voor.' In het PPLG beschrijven de provincies hoe ze met een gebiedsgerichte aanpak aan de landelijke eisen willen gaan voldoen wat betreft natuur, water, stikstof en klimaat.


24,3 miljard euro

Het Rijk en de Ecologische Autoriteit gaan die programma's de komende maanden beoordelen. De provincies moeten begin volgend jaar hun definitieve PPLG indienen. Voor de uitvoering van de plannen heeft het Rijk tot en met 2035 een bedrag van 24,3 miljard euro gereserveerd.

Volgens het ministerie van LNV moeten de provincies het hiermee doen en wordt het fonds niet uitgebreid. De woordvoerder laat weten dat alle provincies in maart uitleg hebben gekregen over de manier waarop het geld wordt verdeeld. Ze hebben toen ook inzage gekregen in het indicatieve budget per provincie. Iedere provincie weet dus hoeveel geld ze ongeveer tegemoet kan zien, maar desondanks hebben de provincies toch claims uitgesproken die in de meeste gevallen fors hoger liggen.

Volgens de Overijsselse gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP), die 5,2 miljard euro nodig zegt te hebben voor zijn provincie, kan het niet met minder. 'Dit bedrag hebben we nodig om hier een succes van te maken. Met minder kunnen we de doelen niet realiseren.'


Utrecht en Noord-Brabant zijn van plan hun conceptprogramma dinsdag op te sturen naar Den Haag. In Gelderland bespreken Provinciale Staten deze week de plannen, waarna het PPLG wordt ingediend. In Zeeland buigt het onlangs geïnstalleerde college van Gedeputeerde Staten zich dinsdag over de inhoud van het programma. Het is de bedoeling dat het plan volgende week wordt opgestuurd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer