Glastuinbouw waarschuwt voor vertraging in energiedossier

Glastuinbouw Nederland wijst erop dat de val van het kabinet Rutte IV grote gevolgen kan hebben voor de energietransitie in de glastuinbouwsector.

Glastuinbouw+waarschuwt+voor+vertraging+in+energiedossier
© Vidiphoto

In een reactie stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland dat stilstand op het energiedossier langere onzekerheid betekent voor de glastuinders. ‘Juist de glastuinbouw wil stappen zetten in de energietransitie om een economisch vitale sector te blijven. Deze val moet niet tot economische achteruitgang leiden’, zegt Bom-Lemstra.

Glastuinbouw Nederland meldt dat er afgelopen vrijdag nog bestuurlijk overleg is geweest met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en het ministerie van Financiën over de voortgang op het energiedossier. Er werd onder meer gesproken over de afschaffing van het verlaagde tuinbouwtarief, het nieuwe CO2-sectorsyteem en de WKK-inputvrijstelling.

Volgens de belangenorganisatie erkenden de bewindspersonen tijdens dit gesprek de noodzaak tot extra stimulerende maatregelen om de energietransitie op glastuinbouwbedrijven te bevorderen. Door nu het ontbreken van regie vanuit de overheid wordt ook op verschillende andere dossiers vertraging verwacht.


Einddoel blijft staan

Te denken valt volgens Glastuinbouw Nederland aan de realisatie van voldoende kwalitatieve huisvesting voor internationale werknemers en aan de ontwikkelingen in het waterdossier. Ook hier zullen naar verwachting stimulerende maatregelen, zoals de inzet van watercoaches, voorlopig uitblijven, terwijl het einddoel blijft staan.

Om een volledig beeld te krijgen van de gevolgen van de val van het kabinet voor de glastuinbouwsector maakt Glastuinbouw Nederland op dit moment per thema een inventarisatie van de impact. Ook werkt de organisatie inmiddels aan een verkiezingsmanifest voor de glastuinbouwsector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer