Glastuinbouw start met nieuw onderzoek naar bladluisbestrijding

Het nieuwe publiek-private samenwerkingsproject 'Bankerplanten' start binnenkort in de glastuinbouw. In dit project, dat wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), wordt gewerkt aan het versterken van de bladluisbestrijding.

Glastuinbouw+start+met+nieuw+onderzoek+naar+bladluisbestrijding
© Wageningen University en Research

Het versterken van de bladluisbestrijding vindt plaats door het verbeteren van een vroege vestiging van een breed palet aan bladluisbestrijders met behulp van bankerplanten met alternatieve bladluizen. 'Omdat de meeste bladluisbestrijders specialisten zijn, is dit de enige manier om standing armies van bladluisbestrijders preventief in de kas te vestigen en een uitbraak in de kiem te smoren', schrijft onderzoeker Marjolein Kruidhof van de WUR.

Daarnaast wordt gewerkt aan het vervroegen van de vestiging en gewaskolonisatie van generalistische roofwantsen. 'Dit ter voorkoming van problemen met trips.' Voor het modelgewas paprika wordt hiervoor ook samengewerkt met opkweekbedrijven, naast de standaard samenwerking met telers. Verder zijn roos en gerbera modelgewassen in het nieuwe onderzoeksproject.

Door samenwerking hopen de onderzoekers snellere en betere slagen te kunnen maken. 'Voor ons is het belangrijk om in de praktijk te zien wat of niet werkt en strategieën zo te kunnen bijschaven dat ze goed inzetbaar zijn op teeltbedrijven', licht Kruidhof toe.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer