Glastuinbouw toont volop interesse in klimaatneutrale mogelijkheden

De focus van glastuinders moet op de korte termijn liggen op energiebesparing en op de lange termijn op het investeren in duurzame alternatieven. Dat zei adviseur Erik Bax van AAB woensdag tijdens een van de workshops van het EnergiekEvent van Glastuinbouw Nederland in Bleiswijk.

Glastuinbouw+toont+volop+interesse+in+klimaatneutrale+mogelijkheden
© Vidiphoto

De afgelopen jaren is het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland gestegen naar 25 procent. De broeikasgasuitstoot daalde met 24,5 procent ten opzichte van 1990. Richting 2050 is de doelstelling om dit laatstgenoemde percentage op te schroeven naar 95 procent. De glastuinbouw heeft besloten om daar nog een schepje bovenop te doen door al klimaatneutraal te willen telen in 2040.

Om dat doel te bereiken, moeten nog forse stappen worden gezet. 'Op dit moment is de sector nog te afhankelijk van fossiele energiebronnen', zei Bax tijdens de overvolle workshop 'Welke opties zijn er richting klimaatneutraal voor (individuele bedrijven) bedrijven'. 'Daarom raad ik aan om op korte termijn te besparen door fossiele energiebronnen efficiënt in te zetten en duurzame alternatieven pas op lange termijn toe te passen.'


Ontvochtigingsinstallatie

Een van de opties om energie te besparen, is door te investeren in ontvochtiging. 'Dit kan bijvoorbeeld door middel van DryGair', zegt Bax. 'Je gaat hiermee actief ontvochtigen. Besef wel dat je warmte moet toevoegen. Met alleen een DryGair kun je dus niet fossielvrij worden. Interessant is om dan te kijken naar de mogelijkheden van seizoensopslag. Je kunt dan zelf warmte winnen en in de winter gebruiken.'

DryGair is volgens Bax niet geschikt voor koelere teelten. 'Bij koelere teelten moet je het systeem langer laten draaien. Dat kost ontzettend veel elektra. Het is dus belangrijk om vooruit te denken. Welk effect heeft de aanschaf van een bepaalde energiebesparende maatregel op de rest van je bedrijf? Bepaal een route, bekijk de mogelijke opties en neem dan pas investeringsstappen.'


Volgens Bax is het bijvoorbeeld ook interessant om te kijken naar de ventilatie in de kas. 'Je hebt ventilatoren met én zonder slurf. Zelf ben ik een voorstander van een slurvensysteem, omdat je dan een betere verdeling van de lucht hebt. Je streeft immers naar gelijkmatigheid in de kas. Maar dit geldt niet voor iedere teler. Dus ook hier is het belangrijk om alle opties goed tegen elkaar af te wegen voordat je een beslissing neemt.'

Naast ontvochtiging en ventilatie zijn schermen, ledverlichting en teeltspecifieke maatregelen een optie om op korte termijn de route naar klimaatneutraal in te zetten.


Warmtepomp interessant

De warmtepomp is ook een interessante besparingsoptie, stelt Bax. 'De prijzen van de warmtekrachtkoppeling en warmtepomp naderen elkaar. Daarmee is de warmtepomp misschien interessanter dan een e-boiler.' Ook een lucht-warmtepomp behoort tot de mogelijkheden. 'Hoe dan ook denk ik dat je hier als tuinder niet omheen kunt.'

Richting de toekomst is het volgens de AAB-adviseur interessant voor tuinders om de elektriciteitsprijs langzaamaan meer in de gaten te houden. 'Die prijs zal interessanter worden naarmate meer tuinders overstappen op duurzame alternatieven voor aardgas.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer