'Europarlement toont tanden aan Timmermans'

Eindelijk liet het Europees Parlement eens de tanden zien. De ergernis was te groot geworden. De plannen van onze Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans zijn de oorzaak van een ongekend verzet.

%27Europarlement+toont+tanden+aan+Timmermans%27
© Dirk Hol

Met zijn wetsvoorstel over natuurherstel wil hij natuur op veel plekken, ook buiten Natura 2000, voorrang geven. Dat wil zeggen boven andere behoeften, zoals woningnood, landbouw of zelfs energietransitie. Bovendien krijgt Brussel hier een stevige vinger in de pap. In het dichtbevolkte Nederland zou deze EU-wet een ramp zijn. Het land gaat dan op slot. Het leidt tot een stikstofcrisis 2.0. Het bouwen van een woning, stal of zelfs windmolen kan overal worden verboden of aangevochten tot de hoogste rechter.

Maar gelukkig zegevierde het gezond verstand. Timmermans kreeg voor zijn plan tot dusver geen meerderheid in het Europees Parlement. Mede op mijn voorstel adviseerden de parlementscommissies voor Landbouw en Visserij het plan geheel te verwerpen. En in de commissie voor Milieu bleek vorige week geen meerderheid, de stemmen staakten bij 44 tegen 44. Het voorstel van Timmermans is daarmee voorlopig een halt toegeroepen.

Pas als het voltallige Europarlement er volgende week anders over denkt, kan het voorstel weer 'van het slot'. Als SGP werken we eraan dat dit niet gebeurt. De meerderheid van het Europees Parlement moet de rug recht houden. Natuur is goed, maar dit voorstel is dat niet.

Gemeenten, provincies en waterschappen moeten zelf kunnen afwegen waar ze natuur voorrang geven

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Het voorstel is namelijk gebaseerd op verkeerde veronderstellingen. Timmermans probeerde ons te overtuigen met misplaatste argumenten. De Eurocommissaris wees ons op de droogte in Spanje en overstromingen in Noord-Italië. Die natuurrampen zijn uiteraard vreselijk, maar natuurgebieden op zichzelf voorkomen dat niet.

Het plan gaat ook uit van een doorgeschoten visie op maakbaarheid. De natuur laat zich niet geheel door mensenhanden leiden. Het doel is om dier- en plantensoorten te herstellen naar de situatie tot wel zeventig jaar geleden. Maar ondertussen is Europa al flink warmer geworden. Sommige dieren zijn daarom naar het noorden verhuisd. Die laten zich niet door Brussel terugsturen. En denkt u eens in: zeventig jaar geleden telde Nederland 10 miljoen inwoners. Hoe gaat dat passen in ons kikkerlandje?

Volgende week kan het Europees Parlement Timmermans terugsturen naar de tekentafel. We willen een gebalanceerde aanpak. Gemeenten, provincies en waterschappen moeten zelf kunnen afwegen waar ze natuur voorrang geven. Ik hoop dat het parlement niet alleen gromt, maar ook doorbijt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer