Afgelopen maand was de warmste juni ooit

Afgelopen maand gaat de boeken in als de warmste juni ooit gemeten. De temperatuur wereldwijd was zo'n 0,5 graad warmer dan wat gemiddeld was tussen 1991 en 2020. Dat signaleert de Europese klimaatdienst Copernicus. Daarmee is het hitterecord van juni 2019 verbroken.

Afgelopen+maand+was+de+warmste+juni+ooit
© Twan Wiermans

Niet alleen Noordwest-Europa zag recordtemperaturen, maar ook delen van Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Azië en Oost-Australië waren 'aanzienlijk warmer dan normaal'. Volgens Copernicus waren bepaalde delen van Zuid-Europa en Turkije juist natter dan gebruikelijk.

Zo leidde extreme neerslag tot overstromingen in onder meer Italië, Turkije en Kosovo. Andere gebieden hadden juist te maken met veel droogte in juni. Dat kon weer leiden tot ernstige natuurbranden. Door klimaatverandering waren de oceanen uitzonderlijk heet in juni en dat leidde tot de warme lucht. Onder meer het zeeoppervlak van het noorden van de Atlantische Oceaan was erg warm.


Opmerkelijke hittegolven

Daarnaast had de zee rond Ierland en het Verenigd Koninkrijk te maken met opmerkelijke hittegolven en ondertussen werd ook de Stille Oceaan steeds warmer. Copernicus ziet daarin dat het natuurverschijnsel El Niño sterker wordt, wat mogelijk voor nog meer temperatuurrecords kan zorgen.

Op Antarctica ligt ook veel minder zee-ijs dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. Copernicus noemt de hoeveelheid zee-ijs op de Zuidpool 'ongekend laag'. De Europese klimaatdienst meldde eerder al dat de eerste elf dagen van juni warmer waren dan ooit gemeten rond die tijd van het jaar. Daarmee was de temperatuur gemiddeld ook opgewarmd met meer dan 1,5 graad ten opzichte van voor het industriële tijdperk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer