Gelderland wil onderzoek naar herkomst wolven

De Boerburgerbeweging (BBB) in Gelderland wil aanvullend onderzoek naar hybridisatie van de wolf. Hybride wolven zijn kruisingen van wolven met honden en kunnen een gevaar voor mensen en dieren vormen.

Gelderland+wil+onderzoek+naar+herkomst+wolven
© Dirk Hol

Daarom wil de partij onderzoek naar de raszuiverheid van de wolf. Het onderzoek kan ook inzicht geven over de herkomst van de wolven die in Nederland leven. Daarover leven bij een aantal partijen twijfels.

BBB heeft daarom samen met VVD, CDA, SGP, ChristenUnie, PVV, Forum voor Democratie en 50Plus een motie ingediend. Daarin vragen de partijen aan Gedeputeerde Staten om een aanvullende opdracht te verstrekken aan ten minste twee nieuwe en erkende onderzoekslaboratoria voor het uitvoeren van DNA-onderzoeken.


Kosten

Aan de hand van die onderzoeken kan dan worden vastgesteld of er al dan niet sprake is van raszuiverheid en wat de afkomst is van de onderzochte wolven. De kosten voor het onderzoek moeten worden betaald uit de structureel beschikbare middelen van het budget voor natuur.

Omdat genoemde partijen een meerderheid in Provinciale Staten van Gelderland hebben, wordt de motie waarschijnlijk aangenomen.


Negen moties

Provinciale Staten vergaderen woensdag al enkele uren over de aanwezigheid van de wolf in Gelderland. Er zijn negen moties ingediend.

De standpunten van de partijen liggen nogal uiteen. Partijen als BBB, CDA en VVD willen meer beheermogelijkheden voor de wolf en streven naar een instandhoudingsdoelstelling voor de wolf.

De partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum zien meer in een ruimhartig preventief wolvenbeleid en meer compensatie voor wolfwerende hekken. Ook willen deze partijen meer doen om incidenten met wolven te voorkomen en meer voorlichting geven over conflictarm en duurzaam samenleven met de wolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer