Jacht op Veluwe mag doorgaan, LTO juicht besluit toe

Er komt geen verbod op de jacht op wilde zwijnen en herten op de Veluwe, ondanks de aanwezigheid van de wolf. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten, tot tevredenheid van LTO Noord.

Jacht+op+Veluwe+mag+doorgaan%2C+LTO+juicht+besluit+toe
© Twan Wiermans

De Faunabescherming wil dat de jacht op de Veluwe stopt, omdat deze de ontwikkeling van de wolf in de weg zou staan. Maar volgens de rechter blijkt uit wetenschappelijk onderzoek niet dat de wolf 'in juridische zin wordt verstoord'.

LTO Noord is tevreden met het besluit van de rechter, zegt portefeuillehouder fauna Hans van Beuzekom van LTO Noord-regio Oost. 'Daarmee voorkom je dat de populatie herten en wilde zwijnen groeit met onder andere meer gewasschade als gevolg. Wolven doden 'slechts' een klein deel van het wild op de Veluwe en houden daarmee de wildstand bij lange na niet in balans', legt hij uit.


'Een stelregel is dat de wolf 'decimeert' maar niet beheert. Geen jacht betekent dat je een verdere groei van vooral de zwijnen- en edelhertenpopulaties krijgt. Die op hun beurt weer zorgen voor onder andere meer vraatschade aan gewassen van boeren. Op die manier zou de wolf de landbouw op twee manieren schaden: direct door het doden van vee in en rond de Veluwe en indirect door de groei van grofwildpopulaties. Onaanvaardbaar', stelt Van Beuzekom.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer