Sinds november 157 meldingen van wolvenschade

157 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren zijn in de afgelopen periode binnengekomen bij BIJ12. Bij 95 meldingen ging het daadwerkelijk om wolvenschade. De overige meldingen gaven een andere uitslag of moeten nog worden onderzocht.

Sinds+november+157+meldingen+van+wolvenschade
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een nieuwe voortgangsrapportage van de provinciale uitvoeringsorganisatie over de activiteit van de wolf in Nederland. De cijfers beslaan de periode van 1 november tot en met 15 februari 2023.

Aan de hand van DNA is in Nederland de aanwezigheid van 29 verschillende wolven vastgesteld. Hiervan waren zeven zwervende wolven. Zij zijn op doortocht en op zoek naar een geschikt territorium.


Nakomelingen

Ook zijn voor het eerst sporen aangetroffen van zeven nakomelingen die in 2022 zijn geboren binnen de roedels op de Veluwe (vier) en in de regio van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland (drie). Nederland heeft nu vier wolvenroedels. Eén roedel bevindt zich in het grensgebied van Drenthe en Friesland. Drie roedels zijn aanwezig verspreid over de Veluwe. Daarnaast zijn er nog vier wolvenparen aanwezig op de Veluwe en is er een wolvenpaar in Drenthe.


Een van de wolven die in de afgelopen jaren op de Noord-Veluwe is geboren, lijkt op zoek naar een nieuw territorium in Duitsland. Dit is voor het eerst dat een Nederlandse wolf zich mogelijk wil vestigen in het buitenland. Bijzonder is dat deze wolf op 8 november nabij het Gelderse Nunspeet in botsing kwam met een auto. Dat blijkt uit DNA dat is aangetroffen in haren op de autobumper. De aanwezigheid van het dier is eind januari opnieuw genetisch vastgesteld nabij Fleckertshöhe in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer