Rabobank verwacht nog hoge eierprijzen in 2023 en 2024

Rabobank verwacht dat de wereldprijzen voor eieren in 2023 en 2024 relatief hoog blijven. De prijsniveaus zullen gemiddeld wel lager uitkomen dan in het eerste kwartaal van 2023. De belangrijkste uitzondering zijn de Verenigde Staten. Daar beginnen de prijzen aanzienlijk te dalen.

Rabobank+verwacht+nog+hoge+eierprijzen+in+2023+en+2024
© Marcel Berendsen

Dat blijkt uit de nieuwste marktupdate van RaboResearch. Volgens de marktanalisten van Rabobank zijn de eierprijzen zich steeds turbulenter gaan gedragen. Dit jaar bereikten de eierprijzen recordhoogtes op markten over de hele wereld. 'De volatiele prijzen hebben grote invloed op markten en bedrijfsmodellen. Markttrends kunnen snel omslaan en dit vraagt om 'heroverweging van bedrijfsmodellen in waardeketens', stellen de analisten.

Terwijl consumenten worden geconfronteerd met hoge eierprijzen en soms lege schappen, worstelen leveranciers met ziekten, kosteninflatie, nieuwe regelgeving, overheidsingrijpen en een veranderende consumentenvraag. Ondanks de hoge prijzen lopen producenten grote risico's, ziet Rabobank. Een bewijs daarvoor is de situatie in de Verenigde Staten. Daar is het marktsentiment snel omgeslagen in de afgelopen periode.


Volatiele eierprijzen

Ook voor consumenten hebben de hoge en volatiele eierprijzen gevolgen, stellen de onderzoekers in hun rapportage. 'Een groot probleem is de impact op consumenten met een laag inkomen, vooral in opkomende markten. Voor deze consumenten zijn eieren een belangrijk hoofdvoedsel en een belangrijke bron van eiwitten en voedingsstoffen zoals vitamine B6, B12 en D.'

Voor deze doelgroep hebben eieren bovendien het voordeel dat er geen koeling nodig is. Eieren zijn in deze markten normaal gesproken een van de meest betaalbare eiwitten. 'Als eieren voor deze consumenten duurder of minder beschikbaar worden, kan dit aanzienlijke sociale en gezondheidsrisico's met zich meebrengen', waarschuwen de onderzoekers.

Forse investeringen

In de Verenigde Staten consumeren mensen al minder eieren als gevolg van de hoge prijzen. Dit gebeurt in een tijd waarin leghennenhouders juist forse investeringen doen om over te stappen naar kooivrije productie. De oude capaciteit is nog wel operationeel, wat leidt tot een hoge productie. Bovendien is het aantal gevallen van vogelgriep onverwacht snel gedaald, wat tot meer aanbod leidt.

De verwachting is dat de eierprijzen in de Verenigde Staten zich in de loop van dit jaar herstellen en het marktevenwicht daarmee terugkeert. 'De Amerikaanse situatie zal naar verwachting wereldwijd een uitzondering zijn', stelt analist Nan-Dirk Mulder van RaboResearch. 'De prijzen zullen bijzonder hoog en volatiel blijven in markten die zwaar worden getroffen door vogelgriep, hoge kosten en wijzigingen in de regelgeving. Op andere markten zullen de prijzen dalen, maar niet tot het niveau van voor 2021, aangezien de aanhoudend hoge inputkosten de prijzen hoog zullen houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer