'Nog vroeger slachten bij hitte geen voordeel meer'

Tijdens hitteperiodes nog vroeger in de nacht gaan slachten zal geen verbetering meer opleveren voor het dierenwelzijn bij het laden van de dieren. 'Daar ga ik niet in mee', stelde landbouwminister Piet Adema op vragen van CDA-Kamerlid Eline Vedder tijdens de commissievergadering Dieren in de veehouderij van 15 juni.

%27Nog+vroeger+slachten+bij+hitte+geen+voordeel+meer%27
© Marcel Berendsen

De slachttijden zijn tijdens hitteperiodes al vervroegd van 6 naar 4 uur in de nacht voor varkens en rundvee. Voor pluimvee is dat van 4 naar 2 uur in de nacht gegaan. Nog vroeger slachten betekent volgens Adema dat de dieren dan in de avond worden geladen en vervoerd. 'En om 9 uur in de avond is het tijdens hitteperiodes vaak nog veel warmer dan om 12 uur in de nacht. Nog vroeger slachten biedt dus geen voordeel meer.'

Op aandringen van Vedder zei de minister dat hij best in gesprek wil met de sector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de noodzaak tot nog vroeger slachten. De vraag is waarom ze dat willen en of het met de capaciteit van de sector te maken heeft. Volgens de bewindsman heeft de sector ook een verantwoordelijkheid.

Adema waarschuwde wel dat hij geen toezegging kan doen. Nog vroeger slachten kan niet zomaar. 'Dat grijpt in op de arbeidsvoorwaarden van de NVWA-medewerkers, dus daar kan nog een heel traject achter wegkomen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer