Dierenarts Reinard Everts: 'Scheer je schapen nu niet'

Het is niet aan te raden om schapen in deze warme periode te scheren. Enerzijds omdat de huid kan verbranden en anderzijds omdat een vacht ook verkoeling kan geven. Dat stelt schapendokter Reinard Everts.

Dierenarts+Reinard+Everts%3A+%27Scheer+je+schapen+nu+niet%27
© Fotografie Twan Wiermans

Een goed functionerende vacht vormt een stilstaande luchtlaag rondom het dier. In de winter zorgt die vacht voor warmte en in de zomer heeft het een verkoelende werking. Volgens dierenarts Reinard Everts van de Schapendokter kun je aan een vacht zien of deze bij warmte goed functioneert. 'Zie je mooie verticale strepen in de wol, dan ademt de vacht. Het is dus ook niet nodig om schapen te scheren om ze te beschermen tegen hittestress.'

Door bij zonnig weer te scheren, kan de huid bovendien verbranden. Het is dus beter om een scheerbeurt uit te stellen tot na een warme periode. Bijkomend voordeel is dat de vachten zich ook beter laten scheren doordat het wolvet soepeler is geworden.

Tot 40 centimeter lange vacht

Veel schapenhouders in Australië streven naar vachtlengtes van 30 tot 40 millimeter, omdat de huid dan goed beschermd is tegen hitte. Met kortere wol gaat de stralingsenergie van de zon gemakkelijker door naar de huid. Door de beperkte vachtlengte bij lammeren, hun relatief grote oppervlakte ten opzichte van hun inhoud en hun hogere metabolisme zijn ze vatbaarder voor hittestress dan oudere schapen.

In perioden waarbij er een groot verschil is tussen nacht- en dagtemperatuur is het risico op hittestress ook beduidend kleiner dan wanneer er ook hoge nachttemperaturen zijn. Koele nachten zorgen er namelijk voor dat de hitte van de dag 's nachts weer kan worden kwijtgeraakt en er voldoende tijd is voor herstel.

Veel water en schaduw

Schapen kunnen niet zweten en raken hun warmte vooral kwijt door sneller te ademen. Ze verliezen daarmee meer vocht, wat een verkoelend effect heeft. Bij warmte dienen schapen over veel, vers drinkwater te beschikken. Ook is een schaduwplek belangrijk.

Dieren die oververhit raken zijn te herkennen aan hun hijgende ademhaling, tong uit de bek, een gestrekte nek en de kop omhoog. Bij extreme stress kan een schaap de kop niet meer omhoog halen. Het dier zal minder hijgen en begint te kwijlen. Bij oververhitting dien je een schaap terug te koelen door koud water over het lichaam en de kop te laten lopen. Ook moet het schaap in de schaduw kunnen liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    75 %
Meer weer