Camerasturing doet mechanische intra-rij wieden goed
De opmars van camerabesturing in mechanische onkruidbestrijding gaat door. Niet alleen tussen de rij bij zaaigewassen, maar ook sla, koolsoorten en geplante zaaiuien zijn prima in de rij te schoffelen. Dat kan flink besparen op chemische gewasbeschermingsmiddelen, blijkt tijdens een demonstratie intra-rij wieden.
Vijf intrarijwieders werden aan het werk gezet in de ijsbergsla in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Ruim zestig bezoekers kwamen af op de demonstratie die werd georganiseerd door Ceres Horti Advice en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De sla stond in zes rijen op bedden van 2,10 meter breed.
Door de droogte was de grond hard en vormde korsten. Voordeel van het toepassen van cameratechniek bij cultuurgewassen is dat het verschil tussen onkruid en plant duidelijk te herkennen is, omdat het plantje al veel groter is wanneer het onkruid ontkiemt. Daarnaast staan de gewassen op een regelmatige afstand van elkaar en zijn ze gelijk in vorm en grootte. Bijvoorbeeld zaaiuien ontkiemen gelijk met het onkruid en staan onregelmatiger.
Door deze regelmatigheid kunnen de camera's de plant goed herkennen, beelden naar de software sturen en vervolgens de beweegbare schoffelmessen snel in en uit de rij zetten. Behalve sla, kool, knolselderij en geplante zaaiuien, wordt ook getest met geclusterd gezaaide gewassen zodat deze ook met een intra-rij wieder zijn aan te pakken.
Intra-rij wieden blijft een nichemarkt door de betere en bredere cameragestuurde schoffels
Steeds meer fabrikanten stappen in de techniek. Aanwezig bij de demonstratie waren Kült Kress iSelect, de Steketee IC Weeder, Garford Robocrop Inrow, Ferrari Remoweed en Oliver Agro Optyma. Steketee en Ferrari werken bijvoorbeeld met zelfontwikkelde camera's. Een veel gebruikt cameramerk is Tillet and Hague. Steketee heeft op elke gewasrij een camera gericht en werkt in een besloten behuizing voor zo min mogelijk invloed van buitenaf.
Diepte-instelling
De Kült Kress heeft niet alleen een gewascamera, maar ook camera's achterop de machine om vanuit de cabine het werk te controleren. De diepte-instelling wordt ondersteund door ultrasoonsensoren die de afstand tot het bed bepalen.
De getoonde machines schoffelen allemaal één bedbreedte, waarbij het de kunst is geen plant te raken en zo veel mogelijk de korst te breken en eventueel onkruid weg te nemen. In principe doen alle machines dat prima. Een vlak bed en finetuning van de afstellingen blijft daarbij noodzaak.
'Het is ook belangrijk dat de zijkant van het bed niet te veel afbrokkelt en de grond daarvan in het rijspoor terechtkomt. Dat legt de plantjes in de buitenste rij bloot', vult Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice aan. 'Bij het breken van de korsten wordt ook veel onkruid ontworteld.'
De intrarijwieders zijn door hun software en cameratechniek niet goedkoop. De versies voor één bed kosten allen ruim 100.000 euro. De luxe Garford met elektrisch aandrijving van de schoffelmessen kost zelfs 180.000 euro. Toch is deze met minder opties en hydraulische aandrijving weer een stuk goedkoper.
Afwijkingen
De capaciteit is afhankelijk van de schoffelnauwkeurigheid, die gaat tot 1,5 centimeter, de plantafstand en natuurlijk hoe strak er op gps geplant is. Des te minder afwijkingen en gewenste nauwkeurigheid, des te sneller je kunt rijden. Op de demo lagen de snelheden tussen de 2 en 3 kilometer per uur. Met teeltbedden van 2,10 meter is dat gemiddeld een halve hectare per uur.
Een dure trekker met load sensing, isobus en dergelijke is niet nodig. De machines werken zelfstandig op EW-hydrauliek met retour of aftakas en rijden op eigen steunwielen, waarmee de machines vlak worden afgesteld. Fijn-afstellingen verlopen via een eigen touchscreen.
Schoffelelementen
Optioneel zijn er schoffelelementen die in het rijspoor lopen achter de steunwielen. De bewegende schoffels worden voor de nauwkeurigheid vaak elektrisch of pneumatisch bewogen, maar ook hydraulisch. Elk merk, waarvan sommigen al meer dan tien jaar actief zijn, heeft inmiddels enkele tot tientallen machines draaien.
'De markt groeit niet hard, maar wel gestaagd bij vooral biologische- en groentetelers', geeft Lauwrens Struik van Steketee aan. 'Door de nog toegestane chemie en steeds betere en bredere cameragestuurde schoffels voor tussen de rij, die nauwkeurig en snel werken, blijft dit voorlopig een nichemarkt.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.110 (ZND) #38333
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
Valtra T162e Versu
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag18° / 11°70 %
-
Dinsdag18° / 12°70 %